Syrische leger en rebellen vechten om artilleriebasissen

De rebellen zijn sinds anderhalve week omsingeld, daardoor dreigt een humanitaire tragedie in Aleppo.

Volgens de rebellengroepering Jabhat Fatah al-Sham hebben zij ook een artilleriebasis in Aleppo bestormd. Foto Omar haj kadour / AFP

Het Syrische regeringsleger en de coalitie van Syrische rebellengroepen vechten om verschillende artilleriebasissen in Aleppo. Het Syrische regeringsleger maakte vrijdag een einde aan een bestorming van een basis in het noorden van Aleppo, maar rebellen zouden zaterdag in het zuidwesten van Aleppo een basis veroverd hebben op het leger.

Bij de bestorming van vrijdag zouden honderden opstandelingen om het leven zijn gekomen, aldus het Syrische leger. De basis ligt op twee kilometer van het deel van de stad waar de rebellen de macht in handen hebben. Het Syrische leger neemt vanuit die basis regelmatig gebieden onder vuur die in handen zijn van de oppositie. Volgens het Syrische leger is het de grootste aanval door de rebellen in het afgelopen jaar.

De aanval op de basis in het zuidwesten van Aleppo zou uitgevoerd zijn door een brigade die deel uitmaakt van de rebellencoalitie in Syrië. Volgens de rebellengroepering Jabhat Fatah al-Sham (de nieuwe naam van de tot vorige week aan Al-Qaeda gelieerde groep Jabhat al-Nusra), reden twee mannen met explosieven de basis binnen en bliezen zichzelf op. De rebellen zouden in het zuiden ook belangrijke knooppunten veroverd hebben op het regeringsleger.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten heeft aan persbureau AFP laten weten dat er sinds zondag al meer dan 500 doden zijn gevallen in Aleppo. Het gaat hierbij vooral om strijders van de rebellengroepen, omdat zij de laatste dagen veelvuldig door luchtaanvallen bestookt worden.

Wanhoopsoffensief

De aanvallen op de artilleriebasissen en de inname van belangrijke knooppunten in Aleppo passen binnen het wanhoopsoffensief om de omsingeling van Aleppo te doorbreken. Anderhalve week geleden namen troepen van het regime de Castello-weg in, de laatste toegangsweg tot de stad die nog in handen was van de oppositie. Daarmee voltooiden ze het beleg van Aleppo, dat vorig jaar begon met Russische luchtsteun en hulp van buitenlandse troepen onder leiding van Iraanse adviseurs.

Lees ook: Val Aleppo zou grote zege zijn voor Assad

Eerder schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer al dat als de rebellen er niet in slagen om de omsingeling door te breken, er een humanitaire tragedie dreigt in Aleppo:

“Bovendien dreigt dan ook het laatste belangrijke bolwerk van de gematigde oppositie in handen van het regime te vallen. Het zou de grootste zege van president Bashar al-Assad zijn in de ruim vijf jaar durende burgeroorlog.”

In de stad wonen naar schatting nog zo’n 200.000 tot 300.000 burgers.

    • Maarten Back