Oud-VVD-minister Harry Langman (85) overleden

De jurist en econoom had vanaf de vroege jaren vijftig verschillende functies in het bedrijfsleven.

Archieffoto uit 1971. Oostenbrink (l, staatssecretaris) en Langman (r).
Archieffoto uit 1971. Oostenbrink (l, staatssecretaris) en Langman (r). Foto ANP

Harry Langman, oud-VVD-minister van Economische Zaken in het kabinet-Biesheuvel van 1971 tot 1973, is op 85-jarige leeftijd overleden. De jurist en econoom had vanaf de vroege jaren vijftig verschillende functies in het bedrijfsleven, zo meldt persbureau ANP.

In het jaar dat Langman benoemd werd tot minister van Economische Zaken -1971- werd hij ook pas lid van de VVD. Wel had hij samen met Biesheuvel in 1969 advies gegeven over de toekomst van scheepswerf Verolme. Na zijn ministerschap bekleedde Langman talloze commissariaten, onder meer bij uitgeverij Wolters Kluwer, vliegtuigbouwer Fokker en retailer Vendex.

Langman is ook bekend van het in 1998 gesloten Langman-akkoord. Daarin werd afgesproken om tot 2010 4,5 miljard euro in de noordelijke regio te steken, die het noorden onder meer 43.000 extra arbeidsplaatsen moest opleveren.

Teldersstichting

Langman zat vanaf 1974 tot en met 2005 in het curatorium van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, eerst als lid, later als voorzitter. Ook was hij tot aan zijn ministerschap hoogleraar aan de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam, een voorloper van de Erasmus Universiteit.

    • Maarten Back