Niemand wilde acute tekort van 7 miljoen bij MS Mode financieren

Uitstel van betaling

MS Mode, het grootste bedrijf van Roland Kahn, staat op omvallen. Rabobank en de aandeelhouders wilden geen van beiden extra geld geven.

MS mode heeft uitstel van betaling aangevraagd. Foto: David van Dam

MS Mode, het grootste bedrijf van ondernemer Roland Kahn, had op korte termijn zo’n 7 miljoen euro nodig. Omdat niemand dat geld beschikbaar wilde stellen, moest het modebedrijf vrijdag uitstel van betaling aanvragen bij de rechtbank van Amsterdam. Dat zeggen ingewijden tegen NRC.

De huisbank van MS Mode, Rabobank, vond het risico te groot. De bank had al een kleine 30 miljoen euro in het bedrijf zitten en vond dat de aandeelhouders maar geld beschikbaar moeten stellen. Die wilden dat ook niet doen, omdat al duidelijk was dat het niet bij die 7 miljoen zou blijven. In de nabije toekomst zou MS Mode nog meer geld nodig hebben.

Lees ook: Ook Kahns kapitaal is eindig

Overigens zijn de aandelen van MS Mode op papier eigendom van de kinderen van CoolCat-oprichter Kahn en diens zakenpartner Jaco Scheffers, zeggen ingewijden. Maar in de praktijk zouden de vaders nog altijd de grote beslissingen nemen.

MS Mode, dat kleding verkoopt voor de „vollere vrouw” , kwam volgens betrokkenen in de problemen doordat de resultaten in Nederland en Frankrijk tegenvielen. In Frankrijk zouden de aanslagen ervoor zorgen dat er minder wordt gewinkeld. Ook had MS Mode last van de dollarkoers en de warme winter.

Om de tekorten op te vangen is Kahn de afgelopen tijd bijgesprongen met tijdelijke leningen, zeggen ingewijden. Het ging om „vele miljoenen”.

Lees ook: Een portret Roland Kahn: Onuitstaanbaar, provocerend en uiterst charmant

Afgelopen weken heeft MS Mode geprobeerd een koper te vinden, maar niemand gevonden. Nu is het aan de bewindvoerders, straks curatoren, om een koper te zoeken.

Zelf zou Kahn MS Mode eventueel ook wel door willen starten, zeggen ingewijden. Een reactie daarop wilde Kahn vrijdag niet geven.

    • Teri van der Heijden
    • Barbara Rijlaarsdam