Belgische jihadiste door vormfout na vier maanden voorwaardelijk vrij

Fatima Aberkan, wier drie zonen met IS in Syrië vechten, werd in april nog veroordeeld tot vijftien jaar cel.

De laatste schuilplaats van Salah Abdeslam was een huurwoning op naam van de familie Aberkan.
De laatste schuilplaats van Salah Abdeslam was een huurwoning op naam van de familie Aberkan. Foto: Reuters

De Belgische jihadiste Fatima Aberkan, die in april nog tot vijftien jaar cel werd veroordeeld, is door een vormfout al na vier maanden vrijgelaten. Dat meldt de Waalse krant La Dernière Heure zaterdag.

Aberkan, bijgenaamd ‘moeder jihad’ vanwege haar drie zonen die voor terreurgroep Islamitische Staat vechten in Syrië, zat vast wegens onder meer het ronselen van tientallen Syriëgangers. Ze kreeg de hoogste straf ooit voor een Belgische jihadiste. Ze is echter na vier maanden alweer voorwaardelijk vrijgelaten, omdat het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België, te veel tijd nodig had voor het vaststellen van een datum voor haar beroepszaak.

Eén van de voorwaarden voor haar vrijlating is dat ze zich niet in de Brusselse deelgemeente Molenbeek vertoont. Daarnaast dient ze haar Belgische en Marokkaanse paspoort in te leveren, zich op aangegeven tijden op het politiebureau te melden en zich te houden aan een avondklok. Ten slotte komt ze onder behandeling van een psycholoog en mag ze geen jihadistische websites bezoeken.

Lees ook: Bommen van eigen bodem.

Aberkan bood Salah Abdeslam onderdak

Salah Abdeslam, voor zijn arrestatie in maart Europa’s meest gezochte terrorist, verbleef in zijn laatste schuilplaats in een sociale huurwoning in Molenbeek die op naam stond van de familie Aberkan.

Uiteindelijk leidde een pizzabezorger agenten naar Abdeslams laatste schuilplaats. Bij de politieactie in het huis werd Abdeslam in zijn knie geschoten en gearresteerd.