ANC verliest macht in hoofdstad Tshwane

Het is de grootste nederlaag van de partij van Zuma sinds de afschaffing van de apartheid.

Hoewel het ANC de macht in de grote steden aan het verliezen is, heeft de partij landelijk wel 53 procent van de kiezers achter zich weten te krijgen.
Hoewel het ANC de macht in de grote steden aan het verliezen is, heeft de partij landelijk wel 53 procent van de kiezers achter zich weten te krijgen. Foto James Oatway / Reuters.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zuid-Afrika heeft de regeringspartij ANC van president Jacob Zuma in de hoofdstad Tshwane (Pretoria) het verloren van de oppositiepartij Democratische Alliantie (DA). Het is de grootste nederlaag van de partij van Zuma sinds de afschaffing van de apartheid, aldus persbureau Reuters.

In de hoofdstad won de Democratische Alliantie 43,1 procent van de stemmen, tegen 41,48 procent voor het ANC. De radicaal-linkse EFF kreeg 12 procent van de kiezers achter zich. Aangezien niemand een meerderheid heeft, zal er een coalitie gesmeed moeten worden.

De partij van Zuma verloor donderdag al grote steden als Nelson Mandela Bay (Port Elizabeth) en Kaapstad waar de grootste oppositiepartij Democratische Alliantie al regeerde. De stemmen in Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika, zijn op één procent na ook allemaal geteld. De resultaten daarvan worden later vandaag bekendgemaakt.

Lees ook: Mandela’s Zuid-Afrika is niet meer

Toch een meerderheid

Hoewel het ANC de macht in de grote steden aan het verliezen is, heeft de partij landelijk wel 53 procent van de kiezers achter zich weten te krijgen. NRC-correspondent Bram Vermeulen schreef eerder wel dat de verliezen groot zijn ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2014, toen won het ANC nog 62 procent van de stemmen. Volgens Vermeulen voedt dit verlies binnen het ANC het groeiende verzet tegen Zuma, die is verwikkeld in tal van corruptieschandalen.