PSV verslaat Utrecht, Vitesse wint ruim van Willem II

Twente verloor zijn eerste wedstrijd van Excelsior.

Actie met (L-R) Vitesse speler Guram Kashia, Willem II speler Fran Sol en Vitesse speler Marvelous Nakamba. Foto ANP

Regerend landskampioen PSV heeft zaterdag zijn eerste wedstrijd van het seizoen gewonnen. Met moeite wist het FC Utrecht - dat thuis in Stadion Galgenwaard speelde - te verslaan.

Utrecht stond een groot deel van de wedstrijd met 1-0 voor. In de zestiende minuut maakte Sébastien Haller de 1-0 en het duurde tot de tweede helft voordat PSV langszij wist te komen. Davy Pröpper speelde zich in de 51ste minuut knap vrij door een fraaie aanname en schoot vervolgens van buiten het strafschopgebied in de linkeronderhoek. Tien minuten voor tijd scoorde invaller Gastón Pereiro uit een vrije trap de 1-2.

De goal van Davy Pröper, tekst gaat verder onder tweet.

Twitter avatar SportsXLnl SportsXL Mooie controle en een goed schot. Davy Pröpper zet PSV weer naast FC Utrecht. #eredivisie #utrpsv https://t.co/KdwIC4j8mu

FC Twente - Excelsior

FC Twente is het seizoen minder sterk begonnen. De club uit Enschede - dat van de KNVB uiteindelijk toch nog in de eredivisie mocht blijven ten koste van De Graafschap - heeft thuis verloren van Excelsior. Met 1-2 was de club uit Rotterdam te sterk. De doelpunten van Excelsior kwamen van Kevin Vermeulen en Leeroy Owusu. Jari Oosterwijk van FC Twente maakte in de slotfase de 1-2.

Vitesse heeft geen moeite met Willem II

Bij Vitesse maakte Ricky van Wolfswinkel zaterdag zijn rentree. Hij verliet in 2009 de club uit Arnhem, en kwam deze zomer weer over van het Engelse Norwich City. Hij was gelijk al trefzeker: hij opende de score in de 21ste minuut. Het tweede doelpunt werd gemaakt door Valeri Quazaishvili, na een blunder van keeper Lamprou. De Braziliaanse Chelsea-huurling Nathan wist voor rust nog tweemaal te scoren. Kort na rust maakte Willem II spits Fran Sol nog de 1-4, maar verder dan dat wisten de Tilburgers niet te komen.

ADO wint van Go Ahead

ADO Den Haag heeft zijn eerste wedstrijd van het seizoen gewonnen van Go Ahead Eagles. De Haagse club was met 3-0 te sterk voor de promovendus uit Doetinchem, dat voor het eerst sinds een jaar weer in de eredivisie speelt. Mike Havenaar, in het vorige seizoen goed voor zestien doelpunten, scoorde tweemaal. Invaller Tyronne Ebuehi maakte de derde.

ADO-speler Duplan werd na een kwartier gevloerd in het strafschopgebied van Go Ahead Eagles, waarna Havenaar de 1-0 uit een penalty maakte. Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd besliste Havenaar het duel, nadat hij een voorzet van Ruben Schaken binnenkopte. Net voor het eindsignaal scoorde Tyronne Ebuehi de 3-0 - ook uit een kopbal. ADO Den Haag is nu met drie punten koploper van de eredivisie.

NEC en PEC gelijk

NEC en PEC Zwolle speelden vrijdagavond gelijk in de eerste wedstrijd van het seizoen. In het Nijmeegse Goffertstadion kwamen de teams niet verder dan 1-1.

Willem II speelt momenteel tegen Vitesse. Zondag komen Ajax en Feyenoord nog in actie, die respectievelijk uit spelen tegen Sparta en FC Groningen.

    • Guus Ritzen