Ziekenhuis

Per verzekeraar een ander behandeltarief

Een zelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis door dezelfde arts kan de ene patiënt honderden euro’s meer kosten dan de andere – afhankelijk van hun verzekeraar. Behandeling van een seksueel overdraagbare aandoening in het BovenIJ ziekenhuis (Amsterdam) kost verzekerden van CZ bijvoorbeeld 463 euro, terwijl patiënten van een andere grote zorgverzekeraar ruim 600 euro betalen. Patiënten moeten die kosten zelf betalen als ze binnen hun eigen risico vallen, van maximaal 885 euro.

Dit blijkt uit een steekproef van vergelijkingswebsite Independer (waarvan zorgverzekeraar Achmea eigenaar is). Independer belde 25 ziekenhuizen en vergeleek de prijs van vijf kleine ingrepen voor verzekerden van de vier grote zorgverzekeraars: CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis Achmea.

Zorgverzekeraar CZ bracht deze week een lijst naar buiten van tarieven die het bedrijf met ziekenhuizen afspreekt voor behandelingen. Die prijzen bleken fors uiteen te lopen. Zo kost een operatie bij een aangeboren afwijking voor CZ-verzekerden in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes 2.819,58 euro. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is dat 607,20 euro.

Uit de steekproef blijkt nu dat de prijs van een ingreep ook binnen ziekenhuizen sterk verschilt, afhankelijk van de verzekeraar.

    • Auteur Onbekend