Voorarrest Laura H. met veertien dagen verlengd

Laura H. blijft ten minste nog veertien dagen in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten. De 20-jarige vrouw, die vorig jaar door haar man meegenomen zou zijn naar Syrië en afgelopen maandag terugkeerde in Nederland, beweert te zijn ontsnapt uit de handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

H. werd maandag bij terugkomst op Schiphol aangehouden. Dat is standaardprocedure voor mensen die terugkomen uit gebied dat in handen is van IS. Ze wordt verdacht van „deelname aan een terroristische organisatie” en „bevordering/voorbereiding en samenspanning tot het plegen van terroristische misdrijven in de periode van 1 september 2015 tot en met 12 juli 2016″.

H. beweert in die periode niet veel anders gedaan te hebben dan zorgen voor haar twee kleine kinderen van vier en één jaar oud. Het OM gelooft dat niet. Eerder zei een woordvoerder van het OM dat „het niet aannemelijk is dat het voor buitenlandse vrouwen mogelijk is in Syrië te verblijven zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd of de ondersteuning daarvan”.

In september 2015 gingen H. en haar man, een Nederlander van Palestijns-Duitse afkomst, naar Raqqa in Syrië. Die stad wordt gezien als hoofdstad van het door IS gestichte kalifaat. H. zou zijn voorgehouden dat ze daar op vakantie gingen en vluchtelingen gingen helpen.