VN-rapport Jemen

‘Burgers als menselijk schild door Houthi’s’

In Jemen gebruiken Houthi-rebellen burgers als menselijk schild, krijgt Islamitische Staat (IS) steeds meer invloed en hebben de strijders van Al-Qaeda hun bermbommen verbeterd. Dat concluderen de opstellers van een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties. Het rapport, opgesteld door de waarnemers die toezicht houden op de sancties die de VN Jemen hebben opgelegd, beschrijft de situatie in Jemen van het afgelopen halfjaar. Uit het 105 pagina’s tellende rapport blijkt ook dat de militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië het internationaal humanitair recht heeft geschonden door het bombarderen van een burgerwoning in mei. Drie andere gevallen waarbij burgers gebombardeerd werden door de geleide coalitie, worden nog onderzocht door de waarnemers. Saoedi-Arabië onderzocht ook enkele luchtaanvallen op onder meer markten, klinieken en een bruiloft in Jemen, maar komt tot de conclusie dat die gerechtvaardigd waren, omdat er zich op die locaties gewapende strijders ophielden. (Reuters)

    • Jaap Bloembergen