3.000 vluchtende Irakezen gevangen door IS

Volgens de Verenigde Naties zouden twaalf van de gevluchte Irakezen zijn geëxecuteerd.

Rwa Falsal/AP

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft donderdag pakweg drieduizend Irakeen gevangengenomen die op de vlucht waren voor het geweld in hun regio. Daarvan zouden twaalf vluchtelingen zijn geëxecuteerd. Dat meldt de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties op basis van informatie van het Iraakse observatorium voor de mensenrechten.

De Irakezen zijn gevangengenomen door IS toen zij vanuit dorpen in de noordelijke regio Hawija probeerden te vluchten naar de stad Kirkuk. Kirkuk ligt zo’n 200 kilometer ten zuiden van Mosul.

1.900 van de 3.000 gevluchte Irakezen zijn als menselijk schild gebruikt tegen aanvallen van het Iraakse leger, zo meldt het Iraakse observatorium voor de mensenrechten.

Inmiddels zijn 3.4 miljoen Irakezen op de vlucht geslagen sinds Islamitsche Staat zijn opmars begon. De laatste tijd zit IS in de verdrukking door de opmars van grondtroepen van het Iraakse leger. Zij worden gesteund door de westerse coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. De westerse coalitie voert luchtaanvallen uit in Irak.

    • Heleen Gorris