Verenigde Staten

46 maffialeden van 5 families opgepakt

De Amerikaanse justitie denkt een grote klap te hebben uitgedeeld aan de georganiseerde misdaad. Na jaren onderzoek pakte de FBI donderdag 46 leden van vijf Italiaanse maffiafamilies op, de meesten in New York. Ze worden verdacht van een hele reeks criminele activiteiten, variërend van mensensmokkel en wapenhandel tot afpersing, bedreiging, illegale gokpraktijken, en brandstichting. Er vonden ook arrestaties plaats in onder meer New Jersey, Connecticut, Massachusetts en Florida. Een van de beruchtste gearresteerden is onderwereldfiguur Joseph ‘Joey’ Merlino (54), onder meer verdacht van moord. Ook de naam van Pasquale ‘Patsy’ Parrello (72) duikt op, van de Genovese, een beruchte misdaadclan uit New York en behorend tot ‘de Vijf’, de belangrijkste misdaadfamilies van de Italiaans-Amerikaanse maffia. Volgens het hoofd van de FBI in New York lezen de aanklachten als een boek over de „maffia oude stijl”, maar deinsden de bendeleden ook niet terug voor skimmen van creditcards. (Reuters)

    • Jaap Bloembergen