Uitstel van betaling voor MS Mode

Opnieuw zit een modeketen in de problemen: MS Mode van CoolCat-oprichter Roland Kahn. Het bedrijf heeft 130 winkels en is goed voor 660 banen in Nederland.

Foto Stijn Rademaker/HH

MS Mode, het grootste bedrijf van ondernemer Roland Kahn, staat op omvallen. Het modebedrijf heeft vrijdag uitstel van betaling aangevraagd voor zijn Nederlandse tak, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Uitstel van betaling is bijna altijd de voorbode van een faillissement.

Het bedrijf kampt met tegenvallende financiële resultaten, naar eigen zeggen omdat de hele modebranche onder grote druk staat. Vanwege de „zachte winter” moest MS Mode een deel van de wintercollectie tegen lagere prijzen verkopen en liepen de verliezen verder op. De „succesvolle transitie” die het bedrijf de afgelopen twee jaar zegt te hebben doorgemaakt, kon de neergang niet voorkomen.

MS Mode verkoopt kleding voor vrouwen met grotere maten: maat 40 tot en met 54. Het bedrijf wil „de vollere vrouw” of „curvy lady”, zoals het zijn doelgroep omschrijft, „zich goed en zelfverzekerd laten voelen”. „Ook op dagen dat zij zich wat minder aantrekkelijk voelt, maken wij haar mooi”, staat op de website.

MS Mode heeft bijna 400 winkels in zes landen, in totaal werken er circa 2.300 mensen. De 130 Nederlandse winkels tellen 660 werknemers. Voorlopig blijven alle winkels en de webshop open.

Voor de buitenlandse dochterbedrijven in Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje, is nog geen uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf hoopt dat die niet failliet hoeven. Onder toezicht van de bewindvoerder gaat MS Mode op zoek naar een koper die het bedrijf wil doorstarten. Of Kahn dat eventueel zelf wil doen, is niet bekend. Voor het uitstel van betaling zijn al „diverse gesprekken gevoerd met partijen die geïnteresseerd zijn om (onderdelen van) MS Mode over te nemen”, zo heeft het bedrijf vrijdagochtend bekendgemaakt.

CoolCat in bijzonder beheer

MS Mode is onderdeel van het retailimperium van de 64-jarige Roland Kahn, de oprichter van winkelketen CoolCat. Met een omzet van 238 miloen euro is MS Mode Kahns grootste keten. Hij nam het bedrijf in 2010 over van retailconcern Maxeda, waar destijds ook Hema, de Bijenkorf en V&D onder vielen.

Lees ook ons interview met Roland Kahn: ‘Ik heb geen enorme bak geld, zoals Dagobert Duck’

Behalve CoolCat en MS Mode is Kahn eigenaar van America Today en lingeriemerk Sapph. Bij elkaar maken zijn winkels een jaaromzet van bijna een half miljard euro. CoolCat, het hart van Kahns bedrijf, zat begin dit jaar bij bijzonder beheer, de afdeling van de bank voor bedrijven in problemen. Daarover zei Kahn in NRC dat álle modebedrijven „na het desastreuze jaar 2015” onder bijzonder beheer vallen. Daar voegde hij destijds aan toe dat MS Mode dat jaar wél 3 procent meer omzet had behaald.

Vintage Rolex-horloges

Bijna was ook V&D van Kahn geweest. Eerder dit jaar probeerde hij de failliete warenhuisketen door te starten, maar uiteindelijk lukte het hem alleen de merkrechten te kopen, voor een half miljoen euro. Nu wil Kahn V&D voortzetten als webshop, samen met de voormalige Hema-topman Ronald van Zetten.

Kahn staat bekend om zijn flamboyante stijl – hij spaart vintage Rolex-horloges – en zijn bruuske uitspraken. Zo noemde hij PvdA-minister Lilianne Ploumen, met wie hij een conflict had, een „linkse kutminister” en vergeleek hij haar met een zeemeeuw. „Ze schijt op je kop en vliegt door.” „Ik ben een heel recalcitrant mannetje” zei Kahn in NRC. „En ik ben iemand die zich niet door angst laat verlammen.”

Lees ook: Hoe V&D ten val kwam

Dat blijkt ook uit zijn grootse ambitie. Kahn wil de omzet van zijn winkels laten groeien tot 1 miljard euro, zei hij in 2014 – een ruime verdubbeling. Die geldingsdrang komt naar eigen zeggen voort uit zijn jeugd. „Ik heb altijd de drang me te bewijzen”, vertelde hij in NRC. Zijn vader ging failliet toen hij nog jong was. „Daar heb ik veel over nagedacht, ik vind het boeiend om te begrijpen wat me drijft.”

    • Teri van der Heijden
    • Barbara Rijlaarsdam