Toneelstuk Potter uitverkocht tot eind 2017

Foto Suzanne Plunkett / Reuters

Een half etmaal na de vrijgave van 250.000 nieuwe kaarten voor het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child zijn alle plaatsen weer uitverkocht. Daarmee zijn alle voorstellingen van het stuk, tot half december 2017, volgeboekt. Lang voor de première, die afgelopen zaterdag was, waren al alle kaarten tot mei volgend jaar verkocht.

Het Palace Theatre in Londen is vooralsnog de enige locatie waar het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child speelt, vier keer per week. Maar Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling beloofde deze zomer in een tweet dat er een tournee van de voorstelling zou komen, als die succesvol was:

De boekversie van het toneelscript – een verhaal van J.K. Rowling, dat zij samen schreef met de regisseur John Tiffany en toneelschrijver Jack Thorne – werd in de nacht van zaterdag op zondag onder grote belangstelling gelanceerd. In de eerste twee verkoopdagen werd het boek meer dan 2 miljoen keer verkocht, meldde de Amerikaanse uitgever Scholastic woensdag. In het Verenigd Koninkrijk leverden de eerste drie dagen in totaal 680.000 verkochte exemplaren op. Op internetwinkel Amazon is het boek al het best verkochte boek van dit jaar.

Het zal tot dinsdag duren totdat er definitieve verkoopcijfers van de eerste week beschikbaar zijn. Van de zevende en laatste roman over de tovenaarsleerling, Harry Potter and the Deathly Hallows, werden in de eerste week 2,6 miljoen Britse exemplaren verkocht, volgens vakblad The Bookseller.

De recensies van dit achtste Harry Potter-verhaal, zowel het toneelstuk als het boek, zijn zeer positief, ook in NRC. De populariteit van Harry Potter is daarmee – negen jaar na het verschijnen van het vorige boek en vijf jaar na de laatste film – nog steeds enorm. Eind dit jaar wordt ook een spin-off van de Harry Potter-verhalen in de bioscoop verwacht: Fantastic Beasts and Where to Find Them. In die film, naar een nieuw scenario van J.K. Rowling, zal het gaan over de Amerikaanse tovenaarswereld, als tegenhanger van de wereld van Harry Potter. In november 2018 moet een vervolg op die film in première gaan, zo werd woensdag bekend.

    • Thomas de Veen