Terrorisme

Aanslagplegers in Duitsland hadden contact met leden van Islamitische Staat

Politieagenten in Ansbach
Politieagenten in Ansbach Foto Michaela Rehle / Reuters

De daders van aanslagen in Würzburg en in Ansbach hebben hierover met enige regelmaat contact gehad met leden van Islamitische Staat, onder andere in Saoedi-Arabië. Dat heeft de Duitse politie vastgesteld na analyse van de chatgegevens van de mobiele telefoons van de twee, zo meldt Spiegel Online.

Aan de zeventienjarige Afghaanse vluchteling Riaz Khan Ahmadzai, die in een trein vier toeristen zwaar verwondde met een mes, was eerst gevraagd of hij, net als in Nice, met een auto op een mensenmenigte wilde inrijden. Op zijn antwoord dat hij geen rijbewijs had, werd besloten dat hij in een trein zou proberen een bloedbad aan te richten. De jongen beëindigde het contact met: „We zien elkaar in het paradijs.” Hij werd doodgeschoten door de politie.

De aanslag op een muziekfestival in Ansbach door een uitgeprocedeerde Syrische asielzoeker verliep anders dan gepland. Hij kwam om toen de bom in zijn rugzak afging; vijftien mensen raakten gewond. Uit de gesprekken met IS blijkt dat het de bedoeling was geweest de bom tussen festivalgangers te plaatsen en die van afstand tot ontploffing te brengen. De dader, Mohammed Daleel, werd bij de ingang van het festival tegengehouden.

Uit chats maakt de politie op dat Daleel nog meer aanslagen had willen plegen. (NRC)

    • Marc Leijendekker