Parlement Kosovo beschadigd na explosie granaat

Twee motorrijders zouden met een raketwerper het parlementsgebouw onder vuur hebben genomen.

Armend Nimani/AFP

In Pristina, de hoofdstad van Kosovo, is donderdagavond een explosief afgevuurd op het parlementsgebouw. Bij de explosie vielen geen gewonden, wel liep het gebouw schade op, aldus de politie tegenover persbureau Reuters.

Lokale media meldden op gezag van ooggetuigen dat twee motorrijders een granaat afvuurden met een raketwerper terwijl ze het parlement voorbijreden. Een van de twee motoren zou niet ver van het parlement zijn teruggevonden. Politie bevestigt dat onbekenden een projectiel van enige afstand afvuurden, maar rept in een verklaring niet over motorrijders.

Enkele straten rondom het parlementsgebouw, dat in een drukke straat van Pristina staat, werden na de explosie afgezet voor onderzoek. Het parlement ligt pal naast het regeringsgebouw.

Overeenkomst Montenegro

Donderdagochtend, eerder op de dag, keurde de regering van Kosovo een overeenkomst met Montenegro goed. Deze nieuwe overeenkomst past het grensverloop tussen de twee buurlanden aan. Deze plannen zorgen al langer voor spanningen. De oppositie en sommige coalitieleden verzetten zich fel tegen deze overeenkomst. Kosovo zou land weggeven aan Montenegro, zo is de lezing van de criticasters. De Europese Unie en de Verenigde Staten steunen de plannen wel.

Wat nu rest is toestemming van het parlement, dat er volgende week over moet stemmen.

Traangasbommen in het parlement

Het is al langer onrustig in en rondom het parlement van Kosovo. De oppositieleden protesteerden het afgelopen jaar tegen een akkoord met Servië waarin de gemeentes die onder Servische controle vallen meer autonomie krijgen. Het kwam meermaals tot een confrontatie tussen de politie en aanhangers van de oppositie. In het afgelopen jaar liet de oppositie meermaals traangasbommen afgaan in het parlement en werd een glas water naar de premier gegooid:

Ook werd er met laserlampjes in de ogen van de premier geschenen. Een onwerkbare situatie volgens de regering. Daarom werd er een bodyscan aangeschaft die gebruikt wordt op vliegvelden voor het opsporen van explosieven.

    • Bas Tooms