Ook Kahns kapitaal is eindig

MS Mode

Vrijdag kreeg MS Mode, dat de ‘Zara voor de grote maten’ had moeten worden, uitstel van betaling. Eigenaar Roland Kahn zou zelf interesse hebben om zijn grootste bedrijf door te starten.

De winkelketen voor ‘de vollere vrouw’ redde het niet door „negatief sentiment” en een „zachte winter”.
De winkelketen voor ‘de vollere vrouw’ redde het niet door „negatief sentiment” en een „zachte winter”. Foto David van Dam

‘Dit is toch een prachtige vrouw? Niks mis mee!” Tijdens een rondleiding door het hoofdkantoor van zijn bedrijf eerder dit jaar vertelde ondernemer Roland Kahn bevlogen over de nieuwe campagne voor MS Mode, Curvepower. Aan de muur een grote reclameposter met een ‘vollere vrouw’, zoals MS Mode zijn doelgroep zelf omschrijft. „Die vrouw” , legde Kahn uit, „wil ik weer in haar kracht zetten”.

De reclamecampagne is gelanceerd, maar heeft niet genoeg vrouwen met maat 40 tot 54 weten te overtuigen. Kahns grootste bedrijf MS Mode, met een jaaromzet van 238 miljoen euro, moest uitstel van betaling aanvragen bij de rechtbank van Amsterdam. Dat heeft het bedrijf vrijdag zelf bekendgemaakt.

In het persbericht met het slechte nieuws staat weinig over de oorzaak van de problemen, behalve een „negatief sentiment” in de branche en de „zachte winter”. Het bedrijf probeert vooral een positieve toon aan te slaan. Een „succesvolle transitie” heeft geleid tot „meer omzet” en „een hogere marge” – 2015 is zelfs met winst afgesloten.

Maar, alle positiviteit ten spijt, na uitstel van betaling volgt bijna altijd een faillissement. Betrokkenen zeggen dat ook MS Mode daar niet aan zal ontkomen. De 400 winkels in zes landen blijven voorlopig open, maar de toekomst voor de 2.300 werknemers is zeer onzeker.

Wat is er misgegaan? De directie van MS Mode en Kahn willen geen vragen beantwoorden. Andere betrokkenen willen, op voorwaarde van anonimiteit, wel iets vertellen over de neergang.

Lees ook: Een portret Roland Kahn: Onuitstaanbaar, provocerend en uiterst charmant

Zara voor grote maten

MS Mode maakt sinds 2010 onderdeel uit van Kahns mode-imperium. In dat jaar nemen Kahn en zijn zakenpartner Jaco Scheffers het bedrijf over van retailconcern Maxeda, waar ook Hema, de Bijenkorf en het nu failliete V&D onder vielen. De handige Kahn weet de kosten te drukken door het merk M&S, zoals de keten dan nog heet, door te verkopen aan het Britse Marks & Spencer. Kahn schrapt het ‘&’-teken en doopt zijn nieuwe bedrijf MS Mode.

Kahns nieuwe aanwinst moet de ‘Zara voor de grote maten’ worden, maar een evenaring van het succes van de Spaanse modeketen blijft voor MS uit. Hoewel de omzet elk jaar groeit en er sommige jaren winst is, maakt MS Mode andere jaren ook verlies.

Zo ook in de eerste helft van 2016. Vooral de resultaten in Nederland en Frankrijk, de belangrijkste landen, vallen zwaar tegen. Winkelen in Frankrijk is na verschillende aanslagen niet meer zo ontspannen. Een betrokkene: „Het is niet meer leuk om naar een shoppingmall te gaan, ze staan er bij wijze van spreken met mitrailleurs voor de deur.”

Ook de dollarkoers zorgt voor problemen. „MS Mode koopt in dollars in, dat is nu een stuk duurder.” En dan was er ook nog die zachte winter, waardoor vrouwen minder winterjassen kochten.

Geen Dagobert Duck

De slechte resultaten maken Rabobank, de huisbank van MS Mode, zenuwachtig. Als een bedrijf een lening afsluit, stelt een bank voorwaarden. Over de omzet die het bedrijf moet maken, bijvoorbeeld, of over het eigen vermogen dat het moet aanhouden. Het gaat zó slecht dat MS Mode zich niet meer aan die afspraken kon houden – een serieuze rode vlag. Extra geld lenen wordt dan ingewikkeld.

Kahn moet zelf af en toe bijspringen met tijdelijke leningen. En dat gaat niet om kleine bedragen. „Vele miljoenen”, zegt een ingewijde. Maar ook Kahns vermogen is eindig. Of, zoals hij zelf eerder zei in NRC: „Ik heb geen enorme bak geld waar ik uit kan scheppen, zoals Dagobert Duck.”

In de zomer komt MS Mode zo’n 7 miljoen euro te kort. Iémand moet dat geld op korte termijn beschikbaar stellen, anders kan het bedrijf zijn leveranciers niet betalen. Maar Rabobank, die al een kleine 30 miljoen in het bedrijf heeft zitten, durft het niet aan. Dit is iets voor de aandeelhouders, oordeelt de bank, zíj moeten dit risico maar nemen.

Maar ook die willen het gat niet dichten. Want het zou niet bij die 7 miljoen blijven. In de toekomst zou het bedrijf al snel méér geld nodig hebben. Op papier zijn die aandeelhouders overigens de kinderen van Kahn en diens zakenpartner Scheffers, vertellen ingewijden. In de praktijk zijn het echter nog altijd hun vaders die de beslissingen nemen.

Laatste reddingspoging

In juli probeert MS Mode, bij wijze van laatste reddingspoging, dan maar een koper te zoeken die het geldprobleem wél wil oplossen. Adviseurs van PwC polsen concurrenten en investeerders, maar vinden niemand die MS Mode wil overnemen.

Op vrijdag vraagt en krijgt MS Mode, dat sinds twee jaar onder leiding staat van de 40-jarige topman Machiel Lagerweij, uitstel van betaling. Daarmee komt het lot van het bedrijf in handen van twee bewindvoerders: Frits Kemp van Fort Advocaten en Cees de Jong van Van Benthem & Keulen.

Zij moeten nu alsnog op zoek naar een koper. Zij, maar nog meer de Rabobank, bepalen wie MS Mode straks mag doorstarten. De bank heeft zogeheten pandrechten op bezittingen, zoals merkrechten en voorraden, en heeft daardoor ook het recht de koper uit te kiezen.

Afgelopen weken zijn er al gesprekken geweest met „een mengelmoes” van geïnteresseerde partijen, zegt een betrokkene. Een failliet MS Mode – zonder schulden, werknemers en contracten – willen zij misschien wél overnemen.

Ook Kahn zelf zou interesse hebben om zijn grootste bedrijf door te starten, zeggen ingewijden. Hij zou geïnteresseerd zijn in een tweede kans. Maar Kahn heeft het niet meer voor het zeggen.