Ook AC Milan verkocht aan Chinese investeerders

Eigenaar en oud-premier Silvio Berlusconi verkoopt de Italiaanse voetbalclub voor 740 miljoen euro aan een consortium.

Foto Stefano Rellandini / Reuters

Na Internazionale komt ook AC Milan in Chinese handen. Eigenaar en oud-premier Silvio Berlusconi verkoopt de Italiaanse voetbalclub voor 740 miljoen euro aan een consortium van investeerders uit China, zo meldt zijn investeringsvehikel Fininvest vrijdag in een persverklaring. Berlusconi liet begin vorige maand al weten dichtbij een overeenkomst te zijn.

De investeerders, een groep genaamd Sino-Europa Sports, zeggen bovendien toe een slordige 350 miljoen euro in de Rossoneri te steken. Die injectie wordt uitgesmeerd over een periode van drie jaar, aldus Fininvest. Oud-premier Berlusconi bezit 99,93 procent van de aandelen in Milan. Hij verwacht dat de verkoop nog dit jaar wordt afgerond.

Onderdeel van de verkoop is dat Sino-Europa ook de schuld van Milan van 240 miljoen dollar overneemt. Voor de Chinezen werkelijk eigenaar worden van de achttienvoudig Italiaans kampioen moet de overeenkomst nog wel worden goedgekeurd door toezichthouders. AC Milan was dit jaar precies dertig jaar in handen van Berlusconi.

Internazionale ging weg voor 270 miljoen

Twee maanden geleden werd ook de andere grote voetbalclub uit Milaan, Internazionale, al verkocht aan Chinese investeerders. Suning, de investeringsmaatschappij van zakenman Zhang Jondong, betaalde toen 270 miljoen euro voor een belang van ongeveer 70 procent. De rest blijft in handen van clubvoorzitter Erick Thohir.

De 79-jarige Berlusconi probeerde zijn belang in AC Milan al langer te verkopen. Begin vorig jaar gingen er geruchten dat de Indonesische zakenman Bee Thaechaubol een miljard euro wilde betalen voor een meerderheidsbelang. Twee maanden later was dat opeens nog 480 miljoen euro voor 48 procent van de aandelen. Ook die deal ging niet door.

Meer dan een miljard uitgegeven

Vorige maand liet Berlusconi in Italiaanse media dat hij een nieuwe koper had gevonden voor Milan: Sino-Europa. Hij zei te hopen dat zijn club met het kapitaal van de nieuwe eigenaren de aansluiting met de Europese topclubs weer zou kunnen vinden. Zelf heeft Berlusconi in dertig jaar tijd 1,2 miljard euro in Milan gepompt, zei hij in La Gazetta dello Sport.

Onder Berlusconi kende de club uit Milaan vele mooie jaren. Zo werd Milan sinds 1986 acht keer landskampioen en won het vijf keer de Champions League. De laatste drie jaar zakte AC Milan echter terug tot de middenmoot en wist het zich telkens niet te kwalificeren voor Europees voetbal. Vorig seizoen eindigde Milan als zevende in de Serie A.

    • Joost Pijpker