Olympisch vuur niet aangestoken door Pelé

De 75-jarige drievoudig wereldkampioen voetbal heeft nog te veel last van zijn spieren na een heupoperatie in december.

Foto Andre Luiz Mello / AFP

Voetballegende Pelé zal vrijdagnacht niet aanwezig zijn bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 75-jarige drievoudig wereldkampioen is niet fit genoeg, zo meldt hij volgens Reuters in een verklaring. Eerder deze week zei Pelé nog dat hij was gevraagd om bij de ceremonie het olympische vuur te ontsteken.

Volgens Reuters heeft Edson Arantes do Nascimento – zoals Pelé voluit heet – nog te veel last van zijn spieren na zijn heupoperatie eind vorig jaar. De oud-voetballer kan sindsdien alleen met een wandelstok lopen. Twee weken geleden hield Pelé de vlam wel even vast toen die in Santos aankwam, de stad waar hij zijn loopbaan begon.

Wie het vuur vrijdagavond aansteekt in het Maracanã-stadion is formeel niet bekend. De organisatie wil dat graag “een verrassing” laten, zo zei een woordvoerder onlangs tegen persbureau AP. Pelé maakte woensdag echter bekend dat hij was gevraagd door IOC-voorzitter Thomas Bach en organisator Carlos Arthur Guzman.

Pelé rende huilend met de vlam

Ook in Braziliaanse media ging de naam van Pelé al enkele weken rond. De voormalig aanvaller wordt algemeen gezien als een van de beste voetballers ooit. Twee andere kandidaat-aanstekers die door de Braziliaanse pers werden aangedragen zijn oud-zeiler Torben Grael (tweevoudig olympisch kampioen) en oud-tennisser Gustavo Kuerten (drievoudig winnaar Roland Garros). Maar Grael droeg de vlag al eerder en Kuerten kan niet vanwege sponsorverplichtingen.

Pelé droeg de olympische vlam ook al eens in 2004, maar was toen niet de laatste drager. Die tocht legde hij toen huilend af, aldus AP. Na afloop wees de Braziliaan op het feit dat hij als voetballer nooit heeft deelgenomen aan de Spelen. Dat is een van de weinige dingen waarvan hij spijt van heeft, aldus Pelé.

De openingsceremonie in Rio begint in de nacht van vrijdag op zaterdag om 1.00 uur.

    • Joost Pijpker