Kosovo

Parlementsgebouw geraakt door granaat

In Pristina, de hoofdstad van Kosovo, is donderdagavond een explosief afgevuurd op het parlementsgebouw. Bij de explosie vielen geen gewonden, wel liep het gebouw schade op, aldus de politie. Lokale media meldden op gezag van ooggetuigen dat twee motorrijders een granaat afvuurden met een raketwerper, terwijl ze het parlement voorbijreden. Een van de twee motoren zou niet ver van het parlement zijn teruggevonden. De politie bevestigt dat onbekenden een projectiel van enige afstand afvuurden. Eerder op de dag keurde de regering van Kosovo een overeenkomst met Montenegro goed. Deze nieuwe overeenkomst zorgt voor een aanpassing van het grensverloop tussen de twee buurlanden. De plannen zorgen al langer voor spanningen. De oppositie verzet zich fel tegen deze overeenkomst. Kosovo zou land weggeven aan Montenegro, zeggen de critici. De Europese Unie en de Verenigde Staten steunen de plannen. Volgende week moet het parlement erover stemmen. (Reuters)

    • Jaap Bloembergen