IOC verbiedt Olympische gifjes: dit ga je missen

Vrijdag beginnen de Spelen in Rio. Een gifje van een cameraman op segway die Usain Bolt tackelt zul je, als het aan het IOC ligt, niet meer zien.

YouTube

Op sociale media zijn ze niet meer weg te denken: gifjes, korte fragmenten van een gebeurtenis van het niveau man glijdt uit over bananenschil. Pijnlijk, maar stiekem ook best grappig. De Olympische Spelen leveren met alle bijbehorende heroïek en tragiek bij uitstek leuke beelden. Maar niet als het aan de IOC ligt: het Comité besloot deze week: gifjes op basis van Olympisch beeldmateriaal zijn verboden.

Het IOC wil niet dat “Olympisch materiaal verspreid wordt via interactieve diensten” omdat dit “kijkers in staat stelt om het materiaal te bekijken via kanalen op andere tijden dan wanneer dit wordt uitgezonden als onderdeel van een nieuwsprogramma”. Het zou er met andere woorden toe kunnen leiden dat de beelden worden verspreid via niet-rechthebbenden.

Dat is slecht nieuws voor de liefhebbers van Olympische gifjes:

“Bovendien is het gebruik van Olympisch materiaal voor grafische animaties via formats zoals GIF, WebM, GFY of korte videodiensten als Vines nadrukkelijk verboden.”

Op internet wordt vol onbegrip op de mededeling gereageerd:

Twitter avatar NamasteRead Kara I am so making #Olympics GIFs. The IOC won’t stop me. #Rio2016 https://t.co/gVkDLS2X7o

Wat ga je missen?

Dat betekent de komende weken dus het missen van heel wat kortstondige pret. Want zeg nou zelf, het zou toch eeuwig zonde zijn als dit soort momenten niet meer op het net terug te zien zijn:

Serena Williams die haar gouden medaille in Londen (2012) viert:

Als je dit al niet opgetild krijgt:

Au (1):

Au(2):

Iets te veel Olympisch vuur:

Vechten er vier om één gouden medaille, gaat de vijfde..:

Au(3):

Laat die speer toch tijdig los:

Klimmen maar:

    • Jorg Leijten