IOC laat 271 Russische sporters toe tot Spelen

Rusland is met 271 sporters vertegenwoordigd op de Spelen. Dat besluit maakte een driekoppige commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdag bekend. De olympische koepel volgt daarmee de beslissing van de internationale sportbonden die zich de afgelopen dagen al uitspraken over het uitsluiten van sporters.

De losse bonden kwamen samen uiteindelijk tot een lijst van 118 sporters die niet welkom waren vanwege hun dopingverleden. De complete atletiekploeg (68 atleten) werd eerder al geschorst, op uitzondering van verspringster Darja Klisjina.

Ook vrijwel de hele roeiploeg (22 van de 28 sporters) en alle acht gewichtheffers zijn verbannen van de Spelen. In het wielrennen (zes renners), zwemmen (vijf) en kajakken (vijf) zijn ook Russen uitgesloten.

Het IOC wilde zich eerder niet uitspreken over het verbannen van de hele Russische ploeg. Dat zou volgens IOC-voorzitter Thomas Bach tot „vernietigende” consequenties leiden voor ‘schone’ sporters. Hij legde de verantwoordelijkheid voor het uitsluiten van sporters daarom neer bij de internationale sportbonden.

Toen die de hun keuze hadden gemaakt besloot het IOC afgelopen weekend alsnog de eindregie te willen voeren en werd een commissie ingesteld. Twee Russische zwemmers hebben hun schorsing aangevochten bij sporttribunaal CAS, het is nog onduidelijk of ze mogen meedoen.

    • Frank Huiskamp