In vinexwijken gaan minder mensen uit elkaar

Het CBS keek naar samenwonende partners die een jaar later niet meer samenwoonden – een ruimere definitie dus dan ‘echtscheidingen’.

Vinexwijk Vathorst in Amersfoort. Foto Olivier Middendorp

In vinexwijken gaan mensen minder vaak uit elkaar dan gemiddeld, zo blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de duizend stellen die op 1 januari 2014 in een vinexwijk woonden, waren er 26 een jaar later niet meer bij elkaar (2,6 procent). Dat is iets minder dan landelijk gezien (3,3 procent).

De wijk Vathorst in Amersfoort kwam eerder juist in het nieuws vanwege het hoge percentage echtscheidingen. Hoe kan dat? Het CBS-onderzoek keek naar samenwonende stellen tussen de 25 en 55 jaar: wonen zij een jaar later nog op hetzelfde adres? En dus niet alleen naar echtscheidingen.

Lees ook: Vinex-verdriet in Vathorst

Koppels met kind of koophuis standvastiger

Verder heeft het te maken met demografische kenmerken van bewoners. Het blijkt dat koppels die een kind hebben, of een koophuis, of getrouwd zijn, standvastiger zijn dan koppels die bijvoorbeeld net afgestudeerd zijn en samenwonen. Die eerste groep woont in wijken waar koophuizen staan en voorzieningen zijn voor kinderen: vinexwijken dus. Die tweede groep woont eerder op plekken waar huurhuizen staan, bijvoorbeeld in de stad. Een logisch gevolg is dat in vinexwijken van alle stellen tezamen, er minder uit elkaar gaan.

Hoofddemograaf van het CBS Jan Latten legt het zo uit:

„In een straat in een stad wonen allerlei samenstellingen door elkaar: een gezin, een alleenstaande, een weduwe. In een straat in een vinexwijk wonen voornamelijk gezinnen – er is geen mix. Als dáár mensen scheiden, krijg je eerder de persoonlijke indruk dat de halve straat uit elkaar gaat.”

Lees ook: Amsterdam is de scheidingshoofdstad

Hogere inkomens scheiden minder vaak

Van alle vinexwijken gaan mensen in Almere Poort het vaakst uit elkaar: in 2014 ruim 51 op de duizend stellen. In de rest van de vinexwijken ligt dit getal ergens tussen de 15 en 35 stellen. Stellen met een hoog inkomen gaan minder vaak uit elkaar dan stellen met een laag inkomen. Dat draagt ook bij aan het lagere percentage uit elkaar gaande stellen in vinexwijken, waar twee op de drie huizen een koopwoning zijn. Van alle vinexwijken gaan mensen in Almere Poort het vaakst uit elkaar: in 2014 ruim 51 op de duizend stellen. In de rest van de vinexwijken ligt dit getal ergens tussen de 15 en 35 stellen. Van de tien grootste vinexwijken gaan de meeste mensen uit elkaar in het Amsterdamse IJburg.

    • Mirjam Remie