In vinexwijk gaan juist minder stellen uiteen

CBS

Anders dan het cliché wil, lopen in nieuwbouw minder relaties stuk.

Scheidingskansen

In vinexwijken gaan mensen minder vaak uit elkaar dan gemiddeld, zo blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de duizend stellen die op 1 januari 2014 in een vinexwijk woonden, waren er 26 een jaar later niet meer bij elkaar: 2,6 procent. Dat is landelijk 3,3 procent. Totaal wonen er 790.000 mensen in vinexwijken.

Vathorst in Amersfoort kwam eerder juist in het nieuws vanwege het hoge percentage echtscheidingen. Het CBS-onderzoek keek nu naar samenwonende stellen tussen de 25 en 55 jaar, ongeacht hun burgerlijke staat: wonen zij een jaar later nog op hetzelfde adres? Er is dus ruimer gekeken dan alleen naar echtscheidingen.

Het blijkt dat koppels met kinderen, of die een koophuis hebben, of die getrouwd zijn, standvastiger zijn dan koppels die bijvoorbeeld net afgestudeerd zijn en samenwonen. Die eerste groep woont in wijken waar koophuizen staan en voorzieningen zijn voor kinderen: vinexwijken bijvoorbeeld. Die tweede groep woont eerder op plekken waar huurhuizen staan, bijvoorbeeld in de stad. Een logisch gevolg is dat in vinexwijken van alle stellen tezamen, er minder uit elkaar gaan.

Stellen met een hoog inkomen gaan minder vaak uit elkaar dan stellen met een laag inkomen. Dat draagt ook bij aan het lagere percentage verbroken relaties in vinexwijken, waar twee op de drie huizen koopwoningen zijn. Van alle vinexwijken gaan mensen in Almere Poort het vaakst uit elkaar: in 2014 ruim 51 op de duizend stellen. In de rest van de vinexwijken ligt dit aantal ergens tussen de 15 en 35 stellen. Van de tien grootste vinexwijken gaan de meeste mensen uit elkaar in het Amsterdamse IJburg.

Hoofddemograaf van het CBS Jan Latten legt het zo uit: „In een straat in een stad wonen allerlei samenstellingen door elkaar: een gezin, een alleenstaande, een weduwe. In een straat in een vinexwijk wonen voornamelijk gezinnen – er is geen mix. Als dáár mensen scheiden, krijg je eerder de persoonlijke indruk dat de halve straat uit elkaar gaat.”

    • Mirjam Remie