Eerste hulpkonvooi aangekomen bij grens Jordanië

Tienduizenden Syriërs verblijven al maanden in een tentenkamp en kunnen geen kant op.

De voedselpakketten werden met behulp van een kraan vanuit Jordanië, Syrië ingehesen.
De voedselpakketten werden met behulp van een kraan vanuit Jordanië, Syrië ingehesen. Foto AP

Een eerste hulpkonvooi van de Verenigde Naties (VN) is vrijdag aangekomen bij de noordoostelijke grens met Jordanië, waar naar schatting zo’n 70.000 Syrische vluchtelingen honger lijden. Dat meldt persbureau AP.

Tienduizenden Syriërs, voornamelijk vrouwen en kinderen, verblijven al maanden in een tentenkamp in een soort niemandsland dat ligt in het noordoosten aan de grens tussen Syrië en Jordanië. Onder schrijnende omstandigheden wachten zij totdat ze Jordanië worden binnengelaten, maar sinds een terroristische aanslag op 21 juni bij de Syrische grens heeft Jordanië niemand meer het land binnengelaten.

Het gevolg volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is dat de mensen ingesloten zitten. Volgens hulpverleners zouden mensen sinds juni al beperkte toegang hebben tot water, voedsel en medische hulp.

Voedsel voor een maand

Met het hulpkonvooi dat vrijdag aangekomen is, is er genoeg voedsel voor een maand voor 70.000 mensen. De voedselpakketten zijn met behulp van een kraan vanuit Jordanië, Syrië ingehesen. Trucks met water mochten wel de grens oversteken.

“Niet alleen een Jordaans probleem”

De VN telde op 1 juni ruim 655.000 vluchtelingen in Jordanië, op een bevolking van bijna acht miljoen. De woordvoerder van de Jordaanse overheid, Mohammed al-Momeni, zei eerder dat het helpen van de vluchtelingen die vastzitten bij de grens “een internationaal probleem is, en niet alleen de verantwoordelijkheid van Jordanië is”.

Al sinds juli 2014 laat Jordanië de Syriërs in het gebied wachten voordat ze het land in mogen. Jordanië overweegt om van de grensregio een gesloten militaire zone te maken. Ook zouden de bestaande vluchtelingenkampen niet meer worden uitgebreid. Dat zou betekenen dat de 70.000 Syriërs die nu bij de grens wachten alsnog nergens heen kunnen.

    • Maarten Back