Homo’s en trangenders voelen zich onveilig in ‘gay capital’ Amsterdam

Homoseksuelen en transgenders voelen zich geregeld onveilig in Amsterdam. Ze lopen bewust niet hand in hand over straat en zijn zich de afgelopen jaren minder open gaan gedragen. In buurten waar veel Turkse en Marokkaanse Nederlanders wonen is hun veiligheidsgevoel het laagst. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken over homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Amsterdam.

Zaterdag is de botenparade van de Europride in Amsterdam. De ‘gayhoofdstad van Europa’ vierde twee weken lang trots, vrijheid en tolerantie. Maar in het dagelijks leven voelt 27 procent van de Amsterdamse homoseksuele mannen zich onveilig, melden voorlopige cijfers van de Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland. Bij de heteroseksuele mannen is dat 19 procent. Ruim de helft van de homoseksuele mannen in Amsterdam toont zijn geaardheid zelden of nooit in het openbaar.

Amsterdamse homo- en biseksuelen en transgenders geven hun veiligheidsgevoel een 7,6, zo blijkt uit de COC Amsterdam Veiligheidsmonitor 2015. Dat is bijna een punt lager dan het oordeel van niet-Amsterdamse deelnemers over hun veiligheid. De meeste incidenten gebeuren in het centrum, tijdens het uitgaan.

In het stadsdeel Nieuw-West, waar relatief veel Amsterdammers van Turkse en Marokkaanse herkomst wonen, voelen homo’s zich het minst veilig. Turkse en Marokkaanse Amsterdammers staan gemiddeld vaker negatief tegenover homoseksualiteit. Wel neemt de negatieve houding onder Turks- en Marokkaans-Nederlandse scholieren het sterkst af.

Dat homoacceptatie er slechter voorstaat dan vroeger is een gevoel dat breed leeft, zegt COC Amsterdam-voorzitter Peter de Ruijter. „Maar we kunnen dat niet staven met cijfers.” Het aantal incidenten in Amsterdam dat bij de politie wordt gemeld, ligt al drie jaar rond de 550. Tussen de 180 en 190 van die meldingen waren aangiften met betrekking tot geweld. Maar veel incidenten worden niet gemeld, zegt Ellie Lust, voorzitter van politienetwerk Roze in Blauw.

Homovrijheid? pagina 8-9