Hoe zou Seinfeld hebben gereageerd op 9/11?

Comedyschrijver Billy Domineau schreef een script voor een post-9/11-aflevering van Seinfeld. Het resultaat mag er wezen.

Screenshot uit Seinfeld
Screenshot uit Seinfeld Foto Nicki Dugan Pogue / Flickr

Hoe zou comedyserie Seinfeld zijn omgegaan met de aanslagen van 11 september 2001? We zullen het nooit weten, want de hitserie stopte al in 1998. Comedyschrijver Billy Domineau (The Onion, Saturday Night Live, BuzzFeed) nam het heft in eigen handen en schreef een script voor een 9/11-aflevering.

Twitter avatar BillyDomineau Billy Domineau Hi. I wrote a 9/11 episode of Seinfeld. I’d love for you to read and enjoy and hate me for it. https://t.co/Jq8JhFRxCv

Semi-achteloos plaatste Domineau een link naar het script op Twitter met als begeleidende tekst “lees het en haat me ervoor”. Maar ondanks de enigszins smakeloze grappenmakerij over een vreselijke massamoord, kreeg de comedyschrijver vooral het ene compliment na het andere. Seinfeld-fans prezen het script en de reageerders die het al “fout” noemden, vonden het vooral “heerlijk fout”.

Actualiteit

Het resultaat mag dan ook er wezen: de conversaties, gebeurtenissen en reacties van de personages in The Twin Towers lijken zo weggelopen uit het originele Seinfeld. Met één belangrijke uitzondering: in de serie werden nooit actuele gebeurtenissen op de hak gelopen, laat staan zoiets groots en gevoeligs als een terreuraanslag van Al-Qaeda op Amerikaanse bodem.

Maar voor wie dat laatste even wegdenkt, is het script van Domineau (overigens nooit betrokken bij de originele Seinfeld) vooral een feest van herkenning. De personages zijn nog steeds allen geestige typetjes, maar stuk voor stuk vreselijke mensen. Dat zien we ook in The Twin Towers waar na een verschrikkelijke gebeurtenis de egoïstische personages vooral met hun eigen hachje bezig zijn.

Egoïsme en ongemakkelijkheid

Behalve de zelfzuchtige eigenschappen van de personages komen ook hun sterk ongemakkelijke trekjes naar boven in het script. Dat begint direct in de eerste scène, wanneer brandweerlui en politiemensen na de aanslagen worden geprezen voor hun moed en inzet. George begint met het toelachen van een brandweerman, om hem vervolgens een schouderklop, een hand en dan een knuffel te geven. Het is allemaal een beetje too much. Uiteindelijk weet George ternauwernood te ontsnappen aan een welverdiende oplawaai van een brandweerman, nadat hij zijn grote mond weer eens de vrije loop heeft gelaten.

Even verderop blijkt Kramer bevriend te zijn geweest met Mohammed Atta, de aanvoerder van de terroristen die de aanslagen pleegden. “Als je Amerika zo haat, waarom doe je er dan niets aan?”, beet Kramer de aspirant-terrorist toe voor de terreurdaad. Het personage met de wilde haardos voelt zich niet echt schuldig, hij betreurt het vooral dat hij het stanleymes dat hij aan Atta heeft geleend nu kwijt is.

Lees hier het script van “The Twin Towers”:

Met medewerking van Diederik Huffels