Hoe de controversieelste korte broek van Amerika het land splijt

Makkelijk en praktisch, zeggen mannen. Lelijk en uit de mode, zeggen vrouwen. In de VS was er deze week een fel debat over de cargo shorts.

De cargo shorts. Screenshot Youtube

Nee, niet de Amerikaanse verkiezingen waren deze week op de website van The Wall Street Journal het meest besproken onderwerp. Die eer was voorbehouden aan de controversieelste korte broek van de Verenigde Staten. Jawel: de cargo shorts.

Cargo shorts, zal de mannelijke lezer nu denken, dat zijn toch die fijne, praktische broeken waar je zoveel spullen in kwijt kan? Met niet twee, maar vier broekzakken? Telefoon, portemonnee, gereedschap - het past er allemaal in.

Cargo shorts, zal de vrouwelijke lezer nu denken, dat zijn die vreselijke, vaak zandkleurige broeken die mannen - god weet waarom - zo graag dragen?

Ja, en ja. En dat is precies de essentie van het artikel ‘Nice Cargo Shorts! You’re Sleeping on the Sofa’ dat journalist Nicole Hong voor de website van de Amerikaanse krant schreef.

“Om een debat te verkennen dat ik geregeld voer met collega’s en vrienden”, schrijft Hong, haast naïef. Want de zo praktisch en onschuldig ogende cargo shorts bleken een open zenuw in de VS, en ontketenden een hoogoplopende discussie op de sociale én in de traditionele media - een discussie die zich langs duidelijke genderfronten afspeelde.

Voor mannen onweerstaanbaar

In het artikel beschrijft ze de geschiedenis en aantrekkingskracht van de broek, die vooral voor sommige mannen onweerstaanbaar blijkt te zijn. Een Amerikaans koppel komt aan het woord, van wie de vrouw al vijftien jaar lang de cargo shorts van haar man stiekem weggooit.

Mode-experts spreken zich uit, en vragen zich hardop af waarom de broeken zo populair zijn. “Mannen willen als James Bond zijn”, citeert Hong een verbijsterde oud-medewerker van Ralph Lauren. “Alleen Bond draagt nooit cargo shorts.

De discussie barst los

Nadat het artikel op de site verscheen, barstte de discussie los. Mannen togen naar de sociale media, om uit de kast te komen als een cargo shorts-aficionados. Schrijver Hong werd bedolven onder lezersreacties. Van boze mannen die zeiden stug door te gaan met het dragen van de broeken, of ze daarmee nou een modeflater slaan of niet, tot aan vrouwen die schreven dat er eindelijk iemand was die uitsprak wat voor verschrikkingen die broeken nou werkelijk zijn.

Tekst gaat verder onder de tweets.

Twitter avatar JuddApatow Judd Apatow You don’t understand us. The comfort! The draw string! The pockets! The draw string! We can pretend we’re not fat. https://t.co/SbaXwvce48

Twitter avatar mpventura Michael P. Ventura @moorehn I like cargo shorts because the pocket can fit most books and this is very important to me.
Twitter avatar AdamTRRollins Adam T. R. Rollins @DanielleWaldron Cargo shorts are the most practical piece of clothing ever invented for civilian use, fashion be damned.

Maar daar bleef het niet bij. The Washington Post bemoeide zich ermee met een opiniestuk waarin ze zich in felle woorden vóór de korte broek uitspraken. De cargo shorts - die Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog droegen - zouden Hitler hebben helpen verslaan. VICE startte een liveblog over het lezen van het stuk.

Website Free Beacon publiceerde een infographic over de cargo shorts en laat zien wat er zoal in past.

In een vrijdag verschenen artikel over de vele reacties op haar stuk, steekt Hong de hand in eigen boezem. “Ik bied mijn excuses aan voor het ontketenen van de Cargo Shorts Wars of 2016. (…) Ik had geen idee dat in dit land er zulke, sudderende spanningen bestonden over deze korte broeken.”

De mannelijke journalisten van de WSJ kwamen vrijdag uit solidariteit met de cargo shorts-dragende medeman naar de redactie in, jawel, cargo shorts:

Twitter avatar nicole_hong Nicole Hong I am Daenerys Stormborn of House Targaryen, Mother of Dragons, Freer of Cargo Shorts. https://t.co/HmDtCosPKV
    • Guus Ritzen