Hij vierde liever andermans verjaardag dan zijn eigen

Het waren rouwadvertenties voor een jonge dode die de aandacht trokken – Erik van der Pol, 31 jaar. Er was meteen al een site voor hem opgericht, erikvanderpol.nl. Erik bleek een perfectionist met pech: vorig jaar kreeg hij leukemie.

„Ik heb nog nooit zoiets gezien. Twee banken, een tafel, een tv, één schilderij aan de muur. Dat was het.” Tjebbe van Meeteren (31) moet lachen als hij denkt aan het interieur van zijn vriend. Erik was dan ook niet vaak thuis: hij werkte hard als bankier bij het Structured Acquisitions Finance-team van ING, waar hij op zeer hoog niveau bezig was met contracten en grote bedragen. Soms wel tachtig uur per week. Hij at vrijwel altijd buiten de deur; sportte vijf keer per week.

Ook met sporten zocht hij uitersten op. Toen Tjebbe hem eens meenam naar een proefles bikramyoga, ging Erik meteen een 30 day-challenge aan: een maand lang elke dag anderhalf uur yoga bij 30 graden. Op reis in Bolivia beklom hij een berg van 6 kilometer hoog. Hij gaf zich eens op voor een halve triathlon terwijl hij nog nooit een triathlon had gedaan: hij trainde gewoon tot hij mee kon doen. Bordspelletjes speelde hij stil en tactisch – hij won altijd.

Tjebbe en Erik leerden elkaar kennen op de middelbare school in Oegstgeest, een plek waar Erik veel vrienden voor het leven zou opdoen. Ze gingen samen studeren in Utrecht. Economie, „echt iets voor Erik”, zegt Tjebbe: hij was dol op cijfers en problemen, goed in wiskunde. Binnen de jaarclub was Erik niet zozeer de gangmaker, eerder degene waar iedereen naartoe ging voor advies. Hij was iemand die je kon vertrouwen, iemand die iedereen op zijn gemak wist te stellen. Erik was bescheiden, hield niet van aandacht, vierde liever andermans verjaardag dan die van hemzelf. Toen duidelijk werd dat hij terminaal ziek was, zei hij dat hij eigenlijk geen begrafenis hoefde.

Als leukemiepatiënt gedroeg Erik zich net als op zijn werk: als een probleemoplosser. Overleggen met artsen, nieuwe behandelingen opperen, bellen met specialisten uit Duitsland en Amerika. Zijn laatste weekend in leven ging hij nog naar Brugge, waar hij een Amerikaans geneesmiddel uitprobeerde. Uiteindelijk is hij daar, op zondag, overleden aan een hersenbloeding. De dag ervoor smste hij Tjebbe nog: gefeliciteerd met je verjaardag.