Griekenland

Banken lokken klanten met extra rente

Met een beetje extra rente en speciale tegoedbonnen proberen Griekse banken hun klanten terug te lokken. Die namen vorig jaar zomer massaal de benen toen de banken middenin de eurocrisis begonnen te wankelen. Eind juni 2015 gingen de banken zelfs enige tijd dicht en werd het bedrag dat de Grieken uit pinautomaten konden halen, beperkt tot 60 euro per dag.

Het Griekse dagblad Kathimerini schrijft dat de banken hun klanten nu 0,5 procent extra bieden als ze hun geld weer terugbrengen. Het gaat vooral om geld dat in kluizen ligt opgeslagen. Ook bieden de banken kortingsbonnen waarmee klanten in bepaalde winkels terechtkunnen. De rente op een spaarrekening is nu 1,3 procent. Klanten kunnen van deze rekeningen iedere twee weken in een keer 840 euro opnemen. Tot voor kort was dat 420 euro.

In een poging meer geld binnen te krijgen zijn ook de beperkingen op geld uit het buitenland verminderd. Wanneer Grieken hun geld uit andere landen op hun Griekse rekening overboeken, kunnen ze daar nu 30 procent van opnemen in plaats van 10 procent.

De krant wijst erop dat alle Grieken vanaf oktober hun bezittingen online moeten aangeven. Belastingbetalers moeten ook spaargeld melden dat niet op een bankrekening staat, als het gaat om meer dan 15.000 euro.

    • Renée Postma