Gevangenisdorp ruziet over ‘Het Pauperparadijs’

Theater Of het succesvolle toneelstuk ‘Het Pauperparadijs’ ooit nog in het Drentse Veenhuizen te zien zal zijn, is vooralsnog de vraag.

Dragan Bakema speelt Johannes van den Bosch in ‘Het Pauperparadijs’.
Dragan Bakema speelt Johannes van den Bosch in ‘Het Pauperparadijs’. Foto REYER BOXEM

Aanstaande zondagavond is de laatste voorstelling van Het Pauperparadijs in het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen. De gehoopte ingelaste extra voorstellingen zijn niet doorgegaan. Reden: omwonenden klaagden over geluids- en verkeersoverlast.

Het toneelstuk op de binnenplaats van het Gevangenismuseum is een groot succes. Sinds de première op 18 juni trok het al 40.000 bezoekers. Er staan er nog 25.000 op de wachtlijst.

„De gemeente Noordenveld verleent de vergunning alleen als iedereen akkoord gaat”, zegt directeur Peter Sluiter van het Gevangenismuseum. „Dat is nu niet het geval.”

Al aan het begin van het traject stapten drie huisgezinnen, woonachtig vlak bij de locatie, naar de bestuursrechter om opvoering tegen de gaan. Dit geschil is geschikt. Achteraf viel het twee van de drie partijen mee en zij gaven toestemming voor extra opvoeringen. Maar de derde partij, die anoniem wenst te blijven, houdt vast aan het bezwaar. Bovendien vroeg deze „een hoge financiële vergoeding als tegemoetkoming voor de overlast”. Aan RTV Drenthe lieten de bezwaarmakers weten dat „op de locatie geld wordt verdiend en wij zitten binnen vanwege het geluid”. Maar op het financiële voorstel „wilden de theatermakers niet ingaan”, aldus Sluiter. Producent Wolter Lommerde zegt dat er een hoge wand van zeecontainers is geplaatst om lawaai te beperken. „Bovendien spelen enkele voorstellingen ’s middags om de slaap van kinderen niet te verstoren.”

Het geschil verdeelt de dorpelingen. Een deel van de inwoners vindt het juist goed dat Veenhuizen zoveel belangstelling trekt, en op sociale media worden de bezwaarmakers hard veroordeeld. Producent en museum willen volgend jaar op dezelfde plaats de voorstelling weer opvoeren. Maar dan moet wel eerst het hele dorp van 250 huisgezinnen akkoord gaan. Op 8 september is er een inspraakavond. Dan wil de gemeente peilen hoe het dorp erover denkt. Sommige inwoners hebben nu al aangekondigd opnieuw protest aan te tekenen.