Forse stijging asielaanvragen Turken in Duitsland

Het gaat vooral om Koerden die asiel aanvragen. Het aantal goedgekeurde asielaanvragen is juist gedaald.

Vincent Kessler/Reuters

In het eerste halfjaar is het aantal asielaanvragen van Turken in Duitsland flink toegenomen vergeleken met een jaar eerder. In de eerste zes maanden zijn bijna net zo veel aanvragen binnengekomen als in heel 2015. Dit jaar vroegen 1.719 Turken asiel aan in Duitsland. In 2015 ging het in totaal om 1.767 asielaanvragen, aldus het Duitse immigratiebureau.

Het merendeel van de asielzoekers komt volgens Der Tagesspiegel uit Koerdische gebieden in Turkije. Uit de cijfers, die het dagblad heeft ingezien, blijkt dat 1.510 Koerden asiel aanvroegen.

Lees ook: Geen visumverplichting? Dan zullen vooral de Koerden komen

In de Koerdische gebieden in het zuidoosten van Turkije wordt de afgelopen maanden zwaar gevochten. Sinds vorig jaar liggen vredesbesprekingen tussen Turkije en de Koerden stil, de wapenstilstand werd opgeheven. Er breken regelmatig gevechten uit tussen het Turkse regeringsleger en rebellen van de Koerdische PKK. Het Turkse leger doodde vorige week 35 Koerdische militanten, nadat PKK-strijders een militaire basis in de zuidoostelijke provincie Hakkari probeerden in te nemen.

Weinig aanvragen goedgekeurd

Ondanks dat de situatie in die regio verslechterd is en de gespannen situatie voortduurt, is het aantal goedgekeurde asielaanvragen juist gedaald. Koerdische aanvragen werden in 5,2 procent van gevallen goedgekeurd, bij Turken in het algemeen was dat 6,7 procent. Vorig jaar werd nog 14,7 procent van alle Turkse aanvragen goedgekeurd.

De Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, vecht sinds 1984 voor zelfbeschikking voor de Koerdische minderheid in Turkije. Leden van de PKK, aanvankelijk een afscheidsbeweging, worden door de Turkse overheid gezien als terroristen. In de ruim dertig jaar kostte de strijd meer dan veertigduizend levens.

    • Bas Tooms