FIFA-baas Infantino schond ethische code niet

Hij zou onder meer met zijn vrouw en moeder naar Rome gevlogen zijn op kosten van een Russische oligarch voor een bezoek aan de paus.

Ennio Leanza/Keystone via AP

De ethische commissie van de FIFA heeft het onderzoek naar FIFA-voorzitter Gianni Infantino gestaakt. Hij zou meerdere regels van de ethische code van de wereldvoetbalbond hebben overtreden. Daar heeft de commissie echter geen bewijs van gevonden, zo concludeert de commissie na een onderzoek van enkele weken.

De commissie deed onder meer onderzoek naar dure reizen door Infantino in privéjets. Ook is gekeken naar voorkeursbehandelingen bij het aannemen van personeel. In de verklaring werd niet gerept over specifieke zaken.

Privéjet

Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine had de FIFA een document met tal van beschuldigingen tegen de Zwitser. Infantino zou de toekomstige WK-landen Rusland en Qatar per privéjet bezocht hebben. Wie de reisjes heeft bekostigd (kosten tussen de één en anderhalve ton) is niet bekend. Hij bracht begin mei ook een bezoek aan Sloveense voetbalbond. Het reisbureau bood hem een lijnvlucht van 1.800 dollar (bijna 1.600 euro) aan, maar hij vloog met een privéjet, dat tussen de 12.000 en 18.000 dollar (tussen de 10.500 en 16.000 euro) kostte.

De 46-jarige Zwitser zou ook na de Champions League-finale in Milaan op 28 mei met zijn vrouw en moeder naar Rome gevlogen zijn voor een bezoek aan de paus. Dat reisje zou zijn betaald door een Russische oligarch.

Lees ook: Pijnlijke inval voor nieuwe voorzitter FIFA

In juni meldde een andere Duitse krant, Die Welt, dat Infantino FIFA-medewerkers opdracht zou hebben gegeven geluidsopnames van een besloten bestuursvergadering in Mexico-Stad te vernietigen, iets wat tegen de regels is.

Luis Figo

Ook zijn er vraagtekens rond de benoeming van oud-voetballer Luis Figo in een commissie en de manier waarop Fatma Samoura tot secretaris-generaal van de FIFA is benoemd. Dat zou zonder enige screening zijn gebeurd.

Infantino heeft geen van die bepalingen overtreden, aldus de commissie. Zijn gedrag zou hoogstens in strijd kunnen zijn met de manier van werken van de FIFA, maar niet met de ethische code.

Transparantie

De verdenkingen zijn opmerkelijk. De voormalige rechterhand van de eveneens geschorste UEFA-baas Michel Platini pleitte bij zijn aantreden nog voor meer transparantie bij de wereldvoetbalbond. Infantino is sinds februari voorzitter van de FIFA. Hij volgde de 80-jarige Sepp Blatter op, die na jaren afscheid nam. en werd geschorst door de ethische commissie. Infantino was eerder secretaris-generaal van de UEFA.

Infantino liet weten blij te zijn dat er besloten is om hem niet te vervolgen. “Nu kan ik me weer bezighouden met voetbal.”