Duitsland

Daders terreuraanslagen hadden contact met IS

De daders van aanslagen in Würzburg en in Ansbach hebben hierover contact gehad met leden van de terreurgroep Islamitische Staat, onder andere in Saoedi-Arabië. Dat heeft de Duitse politie vastgesteld na analyse van de chatgegevens van de twee, zo meldt Spiegel Online. Aan de Afghaanse vluchteling Riaz Khan Ahmadzai, die in een trein vier toeristen verwondde met messteken, was eerst gevraagd of hij met een auto op een menigte wilde inrijden. Omdat hij geen rijbewijs had, werd het plan aangepast. De aanslag op een festival in Ansbach door een Syrische asielzoeker liep anders dan gepland. Hij kwam om toen de bom in zijn rugzak afging. Uit de gesprekken met IS-mensen blijkt dat het de bedoeling was de bom tussen festivalgangers te plaatsen en van afstand tot ontploffing te brengen. (NRC)