In beeld

Dansen aan het IJ

In Amsterdam begon donderdagavond de vierde editie van het Dekmantel Festival met openingsconcerten op locaties rond het IJ in Amsterdam – Muziekgebouw aan ’t IJ, het Bimhuis, filmmuseum Eye en de Tolhuistuin (Paradiso-Noord). De komende drie dagen vinden in het Amsterdamse Bos en de Melkweg respectievelijk het dag- en nachtprogramma van het toonaangevende dancefestival plaats.
Festivalbezoekers hangen op zitzakken voor de Tolhuistuin; een van de vier locaties aan het Blauwe Plein waar gisteren, dit jaar voor het eerst, de acht openingsconcerten van Dekmantel Festival werden gehouden.
Jelmer de Haas
Red Light Radio-oprichter Hugo van Heijningen (links voor) en festivalpubliek kijken uit over het IJ bij ondergaande zon..
Jelmer de Haas
Azymuth-drummer Ivan Conti aan het woord in de foyer van Muziekgebouw aan ’t IJ waar Red Light Radio ‘s middags live uitzond.
Jelmer de Haas
Tony Allen drumde niet alleen op zijn geheel eigen polyritmische wijze, maar zong ook zelf mee tijdens het nummer Boat Journey.
Jelmer de Haas
James Holden in gesprek met Muziekgebouw aan ’t IJ-programmeur Shane Burmania voor Red Light Radio dat ’s middags live interviews met artiesten uitzond.
Jelmer de Haas
Basgitarist Alex Malheiros en drummer Conti spelen al 44 jaar samen, zo vertelde Conti het uitzinnige publiek dat klassiekers als Tamborin, Cuíca, Ganzá, Berimbau in Portugees meezong.
Jelmer de Haas
Fransman David Letellier (Kangding Ray) deed een live set met minimale elektronica met vet aangezette bassen tegen een intrigerende achtergrond van grofkorrelige visuals.
Jelmer de Haas
Byetone, een van de drie oprichters van het experimentele elektronicalabel Raster Noton gaf een bijzondere show met gebroken beats en dubinvloeden tegen de voor het label typerende visuals op een raster.
Jelmer de Haas
Tijdens de show van Cabaret Voltaire kwamen flikkerende bewerkte VHS-beelden voorbij van oorlogsgeweld door de jaren heen, van Thatcher tot Khadafi .
Jelmer de Haas
Publiek danst zich warm voor het podium bij de Tolhuistuin voordat ze de Dekmantel- pont pakken naar Muziekgebouw aan ’t IJ om James Holden te zien of doorlopen naar Eye voor de jubileumshow van Raster Noton.
Jelmer de Haas