arbeidsmarkt

Sterke banengroei in VS in juli

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juli sterker gegroeid dan verwacht. Dat blijkt uit maandcijfers van het ministerie van Arbeid die vrijdag gepubliceerd werden. De werkgelegenheid, uitgezonderd de landbouw, steeg met 255.000 banen, terwijl economen op ongeveer 180.000 hadden gerekend. Het werkloosheidspercentage in de VS bleef gelijk op 4,9 procent van de beroepsbevolking. De reden is dat meer Amerikanen een baan vonden, maar dat ook meer werkzoekenden op de arbeidsmarkt kwamen. De werkgelegenheid steeg in diverse sectoren, zoals de (financiële) dienstverlening, overheid, bouw, zorg en horeca. Mede door de banengroei in goed betaalde sectoren steeg het gemiddelde uurloon met 2,6 procent ten opzichte van vorig jaar, de snelste stijging sinds de crisis. Het banencijfer is van belang voor het rentebeleid in de VS van de Fed. Als de koopkracht van consumenten stijgt, komt er mogelijk ruimte om de rente te verhogen. (AP, ANP)

    • Eppo König