Amsterdam

Coffeeshops bij scholen moeten overdag dicht

Coffeeshops in Amsterdam die in een straal van 250 meter rondom een school liggen, mogen door de gemeente op doordeweekse dagen overdag gesloten worden. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad vrijdag besloten. De gemeente besloot een aantal jaar geleden dat per 1 januari 2014 de eerste coffeeshops die in de buurt van scholen lagen op schooldagen pas vanaf 18.00 uur open mochten. Ze wilde daarmee jongeren ontmoedigen wiet en hasj te gebruiken. Het betekende dat 26 zaken dicht moesten. Veertien daarvan tekenden beroep aan tegen de beslissing. Dat hoger beroep hebben zij vrijdag verloren. Deze coffeeshops hebben tot 1 januari de tijd om de deuren te sluiten. De gemeente wil een uitspraak van de Hoge Raad over de landelijke invoering van die wietpas afwachten. (ANP)

    • Toon Beemsterboer