Ajax strijdt met FC Rostov om ticket Champions League

AZ neemt het in de vierde voorronde van de Europa League op tegen Vojvodina, zo bleek bij de lotingen vrijdag.

Beeld van de Champions League-loting. Foto Jean-Christophe Bott/ AP

Ajax moet het in de playoffs voor een plek in de Champions League opnemen tegen het Russische FC Rostov. Dat bleek vrijdag bij de loting voor de vierde voorronde van de Europese bekercompetitie. FC Rostov werd vorig seizoen tweede in de Russische competitie. Ajax speelt in de playoffs eerst thuis op 16 of 17 augustus, de return volgt een week later.

Ajax schakelde afgelopen woensdag in de derde voorronde PAOK Saloniki uit door in Griekenland te winnen met 1-2. Davy Klaassen zorgde er met een treffer in de slotfase voor dat de club ondanks een slechte wedstrijd uitzicht hield op deelname aan het miljoenenbal. Het eerste duel, in de Arena, eindigde eerder nog in 1-1.

Ajax ontwijkt AS Roma en AS Monaco

Ajax had bij de loting een geplaatste status. Het ontweek daardoor sterke tegenstanders als Manchester City, Villareal en FC Porto. Opponenten die Ajax wel kon treffen, maar heeft vermeden zijn AS Roma, Steaua Boekarest, AS Monaco en Young Boys.

Mocht Ajax doorstoten naar de groepsfase van de Champions League, dan komt het bij de loting daarvoor in pot drie terecht. Dat geldt ook voor PSV. De Eindhovenaren dreigden even in pot vier terecht te komen, waardoor de club drie zware tegenstanders zou kunnen krijgen, maar schuift een plek door na de uitschakeling van Olympiakos in de derde voorronde afgelopen woensdag. De indeling van de potten gebeurt deels op basis van Europese prestaties over de afgelopen vijf jaar.

AZ in Europa League tegen Vojvodina

Vrijdag is tevens geloot voor de vierde voorronde van de Europa League. Daaruit bleek dat AZ het moet opnemen tegen het Servische Vojvodina, dat eerder afrekende met Dinamo Minsk. De Alkmaarders zelf versloegen het Grieks PAS Giannina. De wedstrijden in de vierde voorronde staan gepland voor 18 en 25 augustus. Feyenoord is als bekerwinnaar rechtstreeks toegelaten tot de groepsfase.

    • Jorg Leijten