Actrice Annet Nieuwenhuyzen (85) overleden

Nieuwenhuyzen gold als een veelzijdig actrice, die zowel in tragedies als in komedies speelde.

Annet Nieuwenhuijzen in 1997. Foto Kippa

Annet Nieuwenhuyzen, de actrice die gold als een ‘grande dame’ van het toneel, is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar echtgenote Xandra Knebel laten weten tegenover persbureau ANP.

Nieuwenhuyzen was een veelzijdig actrice, die zowel in tragedies als in komedies en musicals speelde. Ook was ze behalve in het theater ook op televisie en op het filmdoek te zien. Zo verliet ze het toneel voor musicals als Ja, ik wil! en A Little Night Music, voor een tv-productie als het legendarische Oud Geld of voor een film.

Lees ook: Annet Nieuwenhuyzen, gedistingeerd en komisch actrice, moeder in ‘Oud Geld’

Nieuwenhuyzen won voor haar rollen in Rouw past Elektra en De goede mens van Sezuan de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Theo d’Or. Ze was ook draagster van de prestigieuze Theo Mann-Bouwmeesterring en ontving een filmprijs, een Gouden Kalf, voor haar rol in Leedvermaak.

Nieuwenhuyzen was lang samen met de inmiddels overleden presentator Kick Stockhuyzen. Haar laatste jaren deelde ze met theaterhistorica Xandra Knebel, met wie ze in 2012 trouwde.

(ANP/NRC)