Aanslagplegers Duitsland hadden contact met IS

De Duitse politie heeft dat vastgesteld na analyse van de chatgegevens van de mobiele telefoons van de twee aanslagplegers.

De rugzak van de aanslagpleger in Ansbach. In de tas van de aanslagpleger zaten metalen scherpe voorwerpen, mogelijk om zoveel mogelijk mensen mee te verwonden. Foto: Daniel Karmann/DPA/AFP

De daders van aanslagen in Würzburg en in Ansbach hebben hierover met enige regelmaat contact gehad met leden van Islamitische Staat, onder andere in Saoedi-Arabië. Dat heeft de Duitse politie vastgesteld na analyse van de chatgegevens van de mobiele telefoons van de twee, zo meldt Spiegel Online.

Aan de zeventien-jarige Afghaanse vluchteling Riaz Khan Ahmadzai, die in een trein vier toeristen zwaar verwondde met messteken, was eerst gevraagd of hij, net als in Nice, met een auto op een mensenmenigte wilde inrijden. Op zijn antwoord dat hij geen rijbewijs had, werd besloten dat hij in een trein zou proberen een bloedbad aan te richten. De jongen beëindigde het contact met: “We zien elkaar in het paradijs.” Hij werd doodgeschoten door de politie.

De aanslag op een muziekfestival in Ansbach door een uitgeprocedeerde Syrische asielzoeker is anders verlopen dan gepland. Hij kwam om toen de bom in zijn rugzak afging; vijftien mensen raakten daarbij gewond. Uit de gesprekken met IS-mensen blijkt dat het de bedoeling was geweest de bom tussen festivalgangers te plaatsen en die van afstand tot ontploffing te brengen. De dader, Mohammed Daleel, werd bij de ingang van het festival tegengehouden.

Uit de chats maakt de politie op dat Daleel nog meer aanslagen had willen plegen. In zijn kamer in een asielzoekerscentrum is materiaal gevonden om bommen te maken.

    • Marc Leijendekker