‘Zingende poppen over seks: absurd en hilarisch’

Musical

Een musical over rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig – met poppen. Kan dat? Ja, dat kan. Vanavond is een eerste versie te zin op de Parade in Utrecht.

De Jeugd van Tegenwoordig als musicalpoppen. Foto Balder Westein

Het idee kreeg Eric Holman ruim tien jaar geleden al, toen de single Watskeburt?! uitkwam, in 2005. „Samen met een MTV-collega zat ik te luisteren naar de teksten en de beat van die jonge rapformatie die zich De Jeugd van Tegenwoordig noemde. We begrepen er geen bal van, maar werden enorm gegrepen door de muziek.” Hier moet ik iets mee, dacht Holman.

Die musical over De Jeugd van Tegenwoordig - Watskeburt?! – de musical - gaat op 20 december in première, maar vanaf donderdag is er een voorproefje op de Parade in Utrecht en Amsterdam en later op Lowlands: Watskeburt?! The Deleted Scenes, met scènes die de grote musical net niet hebben gehaald.”

Creative producer Eric Holman wilde de humor en het specifieke taalgebruik van De Jeugd van Tegenwoordig verwerkt zien in een musical met handpoppen van de rappers. Dat idee werd ingegeven door het succes van de poppenmusical Avenue Q, de parodie op Sesamstraat, die destijds een enorme hit was op Broadway. Avenue Q was een volwassen versie van Sesamstraat en had dan ook twintigers en dertigers met volwassen problemen in de hoofdrol. En de benodigde scabreuze grapjes natuurlijk.

Waarom eigenlijk poppen en geen musical met de leden van De Jeugd zelf? „Toen hun eerste single uitkwam, waren die jongens nog zo wild. Ze kwamen niet op tijd en braken de kleedkamers af. Daar durfden we niet mee op tournee te gaan”, zegt Holman lachend. „Bovendien geven die poppen juist extra humor aan het verhaal. Als poppen zingen over seks, dan is dat meteen heel absurd en hilarisch.”

Tien jaar geleden kreeg hij het idee voor Watskeburt?! – de musical nog niet verkocht aan de theaters. „Ze begrepen niks van het plan”, zegt Holman. Maar onlangs haalde hij het idee weer eens van de plank en legde het voor aan Inge Bos van Bos Theaterproducties. „Zij staat bekend als een vernieuwende commerciële theaterproducent. En ze was enthousiast.”

De poppen zijn ontworpen door Jonathan Saville, die ook de poppen voor de Muppet Show maakte. De acteurs die de poppen van De Jeugd tot leven wekken, worden opgeleid door Nigel Plaskitt, die de Muppet Show in Engeland geïntroduceerd heeft, en Jogchem Jalink, die Elmo speelt in de Nederlandse Sesamstraat.

Al staan ze zelf niet op het podium, toch zijn de rappers Vieze Fur, Willie Wartaal, Faberyayo en Bas Bron (samen De Jeugd) heel nauw betrokken geweest bij het maakproces. Holman: „Zij hebben het verhaal geschreven. Tijdens een pizza-avond met veel bier.” Bovendien zijn alle creatieve beslissingen tijdens het maakproces door regisseur Peter van de Witte aan de rappers voorgelegd.

In het verhaal wordt de producent van De Jeugd, Bas Bron, ontvoerd door AuSchurk. Laatstgenoemde wil graag een schlagerhit scoren en hij wil dat Bas Bron die voor hem schrijft. Tijdens de ontvoering verliest Bron echter zijn bril die als aanwijzing achterblijft voor de andere leden van De Jeugd. In de kroeg De Gerookte Makreel stuurt barman Oom Dennenboom de mannen naar drie verschillende werelden waar ze van alles beleven. „Het is een heel absurd verhaal”, aldus Holman. “Maar geen zorgen, het publiek wordt ook geraakt. Dat kan met poppen heel goed.”

Eric Holman verwacht dat Watskeburt?! – de musical een publiek zal trekken dat normaal nooit naar musicals gaat. „Musical heeft natuurlijk een enorm duffe klank. Maar met de humor van De Jeugd van Tegenwoordig appelleert de voorstelling aan de smaak van een heel nieuw publiek. We hopen zelfs een speciale Watskeburt-tram te laten rijden vanaf Amsterdam Centraal. Het publiek wordt dan gratis naar het theater vervoerd onder begeleiding van de hits van De Jeugd.”

Watskeburt?! The Deleted Scenes. T/m 7/8 op de Parade in Utrecht, 17 t/m 23/8 Parade in Amsterdam. Inl: www.watskeburtdemusical.nl
    • Annet Veenstra