Ziggo en Vodafone mogen samen verder

De fusie tussen kabelmaatschappij Ziggo en telecombedrijf Vodafone Nederland mag doorgaan. De Europese Commissie liet woensdag weten geen bezwaren in de samensmelting te zien, op voorwaarde dat Vodafone zijn afdeling voor vaste telefoonlijnen afstoot. Dat had het bedrijf zelf al aangeboden.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had de gevolgen van de fusie zelf willen onderzoeken, maar dat wees Brussel af. Wel is in het onderzoek nauw samengewerkt met de Nederlandse waakhond. ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn liet in een reactie weten te bekijken of concurrenten nog wel voldoende toegang kunnen krijgen op de netwerken. Mogelijk resulteert dat in een aanscherping van de regels.

Concurrent KPN vindt dat er al langere tijd sprake is van een ‘ongelijk speelveld’. „Terwijl aan Ziggo momenteel geen eisen worden gesteld, wordt KPN al jaren gereguleerd.”

De situatie wordt volgens het bedrijf door de fusie van Ziggo en Vodafone alleen maar ongelijker. KPN heeft daarom bij de ACM een verzoek ingediend tot herziening van de regulering van de Nederlandse markt.

Vodafone en Ziggo-moederbedrijf Liberty Global kondigden in februari aan hun Nederlandse activiteiten te willen samenvoegen. Daarmee krijgt Nederland na KPN een tweede bedrijf op de telecom- en televisiemarkt dat in het hele land vaste én mobiele diensten kan aanbieden met een eigen netwerk. De fusie zou 3,5 miljard aan besparingen opleveren. (ANP)

    • Barbara Rijlaarsdam