Ziekenhuis rekent per verzekeraar ander tarief

Zorg

Website Independer vergeleek de tarieven die het ziekenhuis rekent aan zorgverzekeraars. Er blijken grote verschillen.

Foto Koen van Weel / ANP

Een zelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis door dezelfde arts kan de ene patiënt honderden euro’s meer kosten dan de andere – afhankelijk van hun verzekeraar. Behandeling van een seksueel overdraagbare aandoening in het BovenIJ ziekenhuis (Amsterdam) kost verzekerden van CZ bijvoorbeeld 463 euro, terwijl patiënten van een andere grote zorgverzekeraar ruim 600 euro betalen. Patiënten moeten die kosten zelf betalen als ze binnen hun eigen risico vallen, van maximaal 885 euro.

Dit blijkt uit een steekproef van vergelijkingswebsite Independer (waarvan zorgverzekeraar Achmea eigenaar is). Independer belde 25 ziekenhuizen en vergeleek de prijs van vijf kleine ingrepen voor verzekerden van de vier grote zorgverzekeraars: CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis Achmea.

Lees ook: Waar ga je straks heen met een gebroken arm?

Zorgverzekeraar CZ bracht deze week, als eerste in de geschiedenis, een lijst naar buiten van tarieven die het bedrijf met ziekenhuizen afspreekt voor behandelingen. Die prijzen bleken fors uiteen te lopen. Zo kost een operatie bij een aangeboren afwijking voor CZ-verzekerden in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes 2.819,58 euro. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is dat 607,20 euro.

Uit de steekproef blijkt nu dat de prijs van een ingreep ook binnen ziekenhuizen sterk verschilt, afhankelijk van de verzekeraar. Verwijdering van een talgkliertje op de huid kost CZ-verzekerden bij de Noordwest Ziekenhuisgroep (Alkmaar) 261 euro, terwijl verzekerden bij een andere grote verzekeraar er tot 340 euro kwijt zijn.

Lees ook: Patiënt heeft niet veel aan publieke prijslijst ziekenhuizen

De verschillen komen doordat zorgverzekeraars apart onderhandelen met ziekenhuizen. Niet over elke specifieke soort behandeling wordt onderhandeld, maar als CZ het belangrijk vindt een goede prijs uit te onderhandelen voor een soa-behandeling, dan doet het bedrijf extra moeite voor een laag tarief. Achmea, VGZ of Menzis kan weer andere prioriteiten hebben, waardoor voor hun verzekerden heel andere prijzen gelden in het ziekenhuis.

Voor patiënten is het lastig dat over de verschillen vrijwel geen openheid bestaat. De publicatie van prijslijsten door CZ en het onderzoek van Independer zijn de eerste stappen naar transparantie over ziekenhuisrekeningen.

050816_CZ2_IG152