Woede in Australië om cartoon over Aboriginals

Cartoonist is vaker in opspraak geraakt om racisme in zijn spotprenten

Bill Leak/The Australian

Boze reacties via sociale media op een cartoon die donderdag verscheen in de Australische krant The Australian. De krant publiceerde een cartoon van Bill Leak waarin een agent de zoon van een Aboriginal in de kraag heeft en bij zijn vader aflevert. De agent zegt daarbij: ‘Jij moet eens eens een hartig woordje met je zoon spreken over persoonlijke verantwoordelijkheid’. De vader, afgebeeld met een blikje bier in de hand, zegt daarop: ‘hoe heet ie dan’?

De cartoon lijkt een reactie op een uitspraak van inheemse leider Noel Pearson. Hij riep Aboriginals, deel van de inheemse bevolking, deze week op meer verantwoordelijkheid te nemen voor het gedrag van hun kinderen.

Die oproep volgt op het debat in Australië over de mishandeling van jonge gedetineerden in jeugddetentiecentra in het noorden van het land. Vorige week kwamen schokkende beelden naar buiten waarop te zien was dat jonge gedetineerden stelselmatig werden vastgebonden, bespoten met traangas en mishandeld in jeugdgevangenissen in het zogenoemde Northern Territory. Deze gebeurtenis zwengelde de publieke discussie over jonge criminelen opnieuw aan. Inheemse jongeren, onder wie Aboriginals, zijn in Australië oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers.

Lees ook:het achtergrondverhaal van Titia Ketelaar, Australische jeugdgevangenis ‘te vergelijken met Abu Ghraib’

Het is niet de eerste keer dat cartoonist Bill Leak een controversiële cartoon publiceert. In december 2015 werd hem stereotypering van derdewereldlanden verweten na een cartoon waarin hij Indiërs afbeeldde die door Unicef opgestuurde zonnepanelen op proberen te eten.

In Australië staat Leak bekend om zijn grove cartoons. Opiniewebsite The Insider zette een aantal van zijn cartoons op een rij. Kijk en oordeel zelf.

    • Heleen Gorris