Welke Olympische sporters komen er uit jouw woonplaats?

Onze tool vertelt het je.

Hockey bondscoach Max Caldas tijdens de oefenwedstrijd tussen de mannen van Nederland en Spanje in het Olympische hockeystadion. ANP/KOEN SUYK

Dat Amsterdam, Rotterdam en Utrecht de komende twee weken vertegenwoordigd zijn in Rio, had je kunnen vermoeden. Maar ook uit het Groningse Sauwerd, het Brabantse Terheijden en het Gelderse Appeltern zijn olympiërs afkomstig.

Sinds 1900 deden sporters uit bijna 500 verschillende Nederlandse plaatsen mee aan de Olympische Zomerspelen. In deze tool kun je opzoeken waar ze geboren zijn en welke sport ze beoefenden. Zo kwam in 1920 het Nederlandse team touwtrekken vrijwel volledig uit Arnhem, is de enige Nederlandse trampolinespringer die ooit deelnam geboren in Groningen, en steeg het aantal deelnemers uit Flevoland onlangs met maar liefst 25 procent - van 4 naar 5.

Klik op de naam van de plaats of sporter om te zoeken. De sporters worden weergegeven op volgorde van het jaar dat zij deelnamen aan de Zomerspelen. We hebben geprobeerd om van iedere in Nederland geboren sporter de juiste geboorteplaats te achterhalen. Mocht je toch een fout zien of een sporter missen, laat het dan weten via “Mail de redactie”.

    • Shannon Bakker