Weer jarenlange celstraf voor Chinese activist

De Chinese advocaat Zhou Shifeng is veroordeeld tot zeven jaar cel wegens ondermijning van de overheid.

De Chinese advocaat Zhou Shifeng in de rechtszaal. Foto: CCTV via AP Video

De Chinese advocaat Zhou Shifeng, een prominente mensenrechtenactivist, is donderdag tot zeven jaar cel veroordeeld wegens ondermijning van de overheid. Dat meldt persbureau AFP. De veroordeling is de derde in een reeks vonnissen deze week tegen mensenrechtenactivisten in China.

Zhou Shifeng is het hoofd van advocatenkantoor Fengrui in Bejing, dat bekendstaat om het verdedigen van critici van de Chinese overheid. Ook staat zijn kantoor leden van verboden religieuze groepen en seksueel misbruikten bij. Hij zou hebben toegegeven de wet en de staat te hebben tegengewerkt.

Eerdere veroordelingen

Gisteren werd Hu Shigen, die onderdeel uitmaakt van de groep van 250 activisten die in 2015 door de Chinese overheid werd opgepakt, al veroordeeld tot 7,5 jaar cel.

Dinsdag werd activist Zhai Yanmin veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke cel. Deze week volgt waarschijnlijk nog een uitspraak tegen een activist uit de genoemde groep critici van de Chinese overheid. De groep wordt “709″ genoemd naar de datum (9 juli) waarop ze vorig jaar werden opgepakt.

Lees ook dit verhaal over de ‘bekentenis’ van Wang Yu: Beken, dan kom je vrij in China.

Ook deze week deed de prominente advocaat Wang Yu, werkzaam bij het kantoor Fengrui, ‘bekentenissen’ tegenover de Chinese overheid in ruil voor vrijlating. In een ‘interview’ op de Chinese televisie zei ze niet langer achter haar vroegere werkzaamheden als activistische advocaat te staan.

Dergelijke geënsceneerde interviews komen de laatste jaren vaker voor in China en zijn het gevolg van het beleid van president Xi Jinping, die hard optreedt tegen critici van de overheid.

    • Etienne Verschuren