Wall Street Journal

Vloeken mag, maar alleen tussen aanhalingstekens

Krachttermen zijn niet langer taboe bij de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Dat schrijft de krant op de website na het aanpassen van de stijlgids. Woorden als ‘shit’ en ‘crap’ kun je dus voortaan zomaar weer tegenkomen.

De kans dat de lezer wordt bedolven onder vloeken en vieze woorden blijft klein. Het gebruik is aan strenge regels gebonden. Voor journalisten is het nog steeds verboden om krachttermen voor eigen rekening te nemen. Het is alleen toegestaan als het om een direct citaat gaat, waarmee een persoon, manier van communiceren of gevoel bij een gebeurtenis treffend gekarakteriseerd wordt. Als voorbeeld neemt de krant presidentskandidaat Trump, die over IS zei: „I would bomb the shit out of 'em. I would just bomb those suckers.”

The Wall Street Journal verbiedt wel het gebruik van een aantal specifieke krachttermen. Woorden die refereren aan geslachtsgemeenschap (fuck, fucking), racistische krachttermen en grove woorden voor het vrouwelijk geslachtsorgaan (cunt) blijven verboden.

Indien deze woorden toch geciteerd moeten worden, dan moet de journalist ze grotendeels vervangen door het ‘Barney-streepje’, genoemd naar oud-redacteur en oud-ombudsman Barney Calame: f–ing. Volgens de blog: „We willen respectabel zijn, zonder Victoriaans te worden, in lijn met de taalontwikkeling.”

NRC Handelsblad hanteert overigens soortgelijke regels. In de stijlgids van de krant staat dat scheldwoorden en vloeken niet zijn toegestaan als ’stoerdoenerij’ of om bronnen neer te zetten als ’onontwikkeld’. In citaten mogen scheldwoorden wel, maar alleen als het relevant is voor het onderwerp.

    • Heleen Gorris