VS

Grote operatie tegen leden vijf maffiafamilies

Justitie in Amerika denkt een grote klap te hebben uitgedeeld aan de georganiseerde misdaad. Na jaren onderzoek pakte de FBI donderdag 46 leden van vijf Italiaanse maffiafamilies op, de meesten in New York. Ze worden verdacht van een hele reeks criminele activiteiten, variërend van mensensmokkel en wapenhandel tot afpersing, bedreiging, illegale gokpraktijken, en brandstichting.

Er vonden ook arrestaties plaats in onder meer New Jersey, Connecticut, Massachusetts en Florida. Een van de beruchtste gearresteerden is de flamboyante onderwereldfiguur Joseph ‘Joey’ Merlino (54) uit Philadelphia, die vaker in aanraking kwam met justitie, onder meer op verdenking van moord. Merlino’s advocaat Ed Jacobs wilde geen commentaar geven op de beschuldigingen, omdat hij naar eigen zeggen de aanklacht nog niet had bestudeerd.

Ook de naam van Pasquale ‘Patsy’ Parrello (72) duikt op, van de zogeheten Genovese, een beruchte misdaadclan uit New York en behorend tot ‘de Vijf’, de belangrijkste misdaadfamilies van de Italiaans-Amerikaanse maffia.

Volgens Diego Rodriguez, hoofd van de FBI in New York, leest de verzameling aanklachten als een boek over de „maffia oude stijl”, maar deinsden de bendeleden ook niet terug voor moderne misdaad, als het skimmen van creditcards. (Reuters)