Voorarrest ‘aan IS ontsnapte Laura H.’ verlengd

Laura H. kwam maandagavond aan op Schiphol en werd direct aangehouden.

Archieffoto uit 2015 van vrouwen die kletsen in een park in de Syrische stad Raqqa.
Archieffoto uit 2015 van vrouwen die kletsen in een park in de Syrische stad Raqqa. Foto Reuters

Laura H. blijft ten minste nog veertien dagen in voorarrest. Dat besloot de rechter-commissaris donderdag. De 20-jarige vrouw, die vorig jaar door haar man meegenomen zou zijn naar Syrië en afgelopen maandag terugkeerde in Nederland, beweert te zijn ontsnapt uit de handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

H. werd gelijk bij terugkomst op Schiphol maandagavond aangehouden, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek tegen haar. Dat is standaardprocedure voor mensen die terugkomen uit gebied dat in handen is van IS. Ze wordt verdacht van “deelname aan een terroristische organisatie” en “bevordering/voorbereiding en samenspanning tot het plegen van terroristische misdrijven in de periode van 1 september 2015 tot en met 12 juli 2016″.

Dat H. beweert in die periode niet veel anders gedaan te hebben dan voor haar twee kleine kinderen van vier en één jaar oud te zorgen, daar gelooft het OM vooralsnog weinig van. Eerder liet een woordvoerder van het OM tegenover NRC weten dat “het niet aannemelijk is dat het voor buitenlandse vrouwen mogelijk is in Syrië te verblijven zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd of de ondersteuning daarvan”. Dat zou blijken uit diverse rapporten.

Lees ook: In het kalifaat zorgen vrouwen niet alleen voor de kinderen

Geronseld?

In september 2015 reisden H. en haar man, een Nederlander van Palestijns-Duitse afkomst, af naar Raqqa in Syrië. Die stad wordt gezien als hoofdstad van het door IS gestichte kalifaat. H. zou zijn voorgehouden dat ze daar op vakantie gingen en vluchtelingen gingen helpen.