‘VN: Houthi-rebellen gebruiken burgers als menselijk schild’

De VN stelden een rapport op waarin de situatie in Jemen van het afgelopen halfjaar beschreven wordt.

Een man kijkt naar een gebouw dat gebombardeerd is door de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.
Een man kijkt naar een gebouw dat gebombardeerd is door de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Foto Anees Mahyoub / Reuters

In Jemen gebruiken Houthi-rebellen burgers als menselijk schild, krijgt Islamitische Staat (IS) steeds meer invloed en hebben de strijders van Al-Qaida hun bermbommen verbeterd. Dat concluderen de opstellers van een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties (VN) dat persbureau Reuters ingezien heeft.

Het rapport, opgesteld door de waarnemers die toezicht houden op de VN-sancties die Jemen zijn opgelegd, beschrijft de situatie in Jemen van het afgelopen halfjaar. Uit het 105 pagina’s tellende rapport zou volgens Reuters ook blijken dat de militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië het internationaal humanitair recht heeft geschonden door het bombarderen van een burgerwoning in mei. Drie andere gevallen waarbij burgers gebombardeerd werden door de geleide coalitie, worden nog onderzocht door de waarnemers.

Saoedi-Arabië onderzocht ook enkele luchtaanvallen op onder meer markten, klinieken en een bruiloft in Jemen, maar komt tot de conclusie dat die gerechtvaardigd waren, omdat er zich op die locaties gewapende strijders ophielden.

Betrouwbare informatie

Volgens de rapporteurs is het moeilijk om betrouwbare informatie uit Jemen te verkrijgen, omdat de opstellers van het rapport het land zelf niet konden bezoeken vanwege de strijdende partijen in Jemen.