‘Vermoord haar’ en wat je nog meer van Trump-aanhangers hoort

Verslaggevers van The New York Times filmden heimelijk het publiek op Trump-campagnebijeenkomsten.

Donald Trump tijdens een bijeenkomst in Jacksonville, Florida. Mark Wallheiser / AFP

“Vermoord haar”

“Bouw een muur - vermoord ze allemaal”

Over president Barack Obama:

“Fuck that nigger”

Dit zijn enkele, extreme, voorbeelden van uitspraken van Trump-aanhangers op campagnebijeenkomsten.

Dat bijeenkomsten van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump niet altijd vredig verlopen, is bekend. Zo liep in maart een campagnebijeenkomst in Chicago uit op een massale vechtpartij tussen aanhangers van Trump en demonstranten. En een verslaggeefster deed aangifte nadat ze naar eigen zeggen een keer ruw naar de grond werd gewerkt door Trumps campagneleider.

Verslaggevers van The New York Times bezochten over een tijdspanne van meer dan een jaar campagnebijeenkomsten van Trump. Wat hen opviel, waren kwetsende uitspraken die een deel van de Trump-aanhangers daar doen. “De frequentie waarmee sommige Trump-aanhangers grove, venijnige en zelfs gewelddadige taal gebruiken, dat blijft hangen”, zo omschreven de journalisten het effect op hen.

Lees ook: Partij vreest dat Trump Trump blijft

Lang niet iedereen op de campagnebijeenkomsten van Trump gedraagt zich op deze manier, zo schrijven de verslaggevers. “Velen zijn juist beleefd en gedragen zich keurig.” Toch viel het hen op dat het Trump-publiek zelden afkeer laat blijken over grove uitspraken.

Met een compilatie – van bijeenkomsten van Noord-Carolina tot Arizona – willen The New York Times-journalisten een inkijkje geven in wat ze zagen. Daarvoor putte de Amerikaanse krant ook uit video’s van andere aanwezigen, niet alleen uit hun eigen beeldmateriaal.

Deze video bevat scheldwoorden.

NRC-correspondent Guus Valk schreef over bijeenkomsten van de Republikeinse kandidaat:

“Een bezoek aan een campagnebijeenkomst van Trump is een fysieke ervaring. Je weet vooraf niet wat er gaat gebeuren. Er hangt een sfeer van opwinding. Mensen staan dicht tegen elkaar, iedereen zweet, de sfeer kan snel omslaan. Regelmatig wordt er geduwd, getrokken of gevochten.”

Lees de analyse Guus Valk: Wie stemmen er op Donald Trump?
    • Liza van Lonkhuyzen